Scroll Top

Часопис „Борба“ добитник Изутетне Вукове награде

chasopis-borba-dobitnik-izutetne-v
Сличне теме

Данас, у Председништву Републике Србије, Културно-просветна заједница Србије доделила је  Вукове награде за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору. Ове године, Вукова награда додељена је по 58. пут, а председник жирија био је проф. др Дарко Танасковић, филолог оријенталиста. На предлог жирија Извршни одбор Културно- просветне заједнице Србије одлучио је једногласно да “Изузетну Вукову награду за 2021. годину” добију књижевни критичар и теоретичар Јован Делић, књижевни историчар и теоретичар Душан Иванић и историчар Предраг Ј. Марковић.Од институција “Изузетну Вукову награду за 2021. годину” примили су представници Гимназије “Жарко Зрењанин” из Врбаса, Српског националног савјета Црне Горе из Подгорице и часопис “Борба” у чије је име награду примио директор „Борбе“, Андрија Јоргић.

Вукове награде за 2021. годину добили су књижевник и публициста Стојан Бербер, новинарка, уредница и књижевница Душица Милановић, Народни оркестар Радио-телевизије Србије, ликовни уметник Божидар Плазинић и драмски писац Стојан Срдић.Награђени су и историчар уметности и ликовни критичар Сава Степанов, музејска саветница и кустоскиња Славица Стефановић, књижевник и издавач Ратко Стоиљковић, академски сликар Добри Стојановић и режисер и сценариста Милан Шарац.

Жири “Вукове награде” чинили су поред Танасковића и Витезовића, и Живорад Ајдачић, Зоран Гутовић, Урош Дојчиновић, Бора Дугић, Селимир Радуловић, Елизабета Ристановић и Радован Трнавац Мић, а одлуке су донете на седници 23. децембра 2021. године.

У свом поздравном говору генерални секретар КПЗ Србије Ајдачић подсетио је да нас је од претходне доделе “због вируса који је окупирао свет напустио велики број уметника, сарадника у култури и драгоцених сарадника”, чија ће имена “заувек остати забележена у српској култури”.

Поводом уручења 58. Вукове награде, обратила се и помоћница министра културе и информисања Славица Трифуновић.

– Скоро шест пуних деценија именом Вука Караџића овенчавају се добитници награде коју додељује Културно-просветна заједница Србије. У неким будућим временима, када истраживачи прошлости буду трагали за биографијама и делом знаменитих људи нашег доба, о свему што је предмет њиховог интересовања моћи ће да се обавесте читањем списка имена људи и установа којима је, током свих ових година, додењивана Вукова награда.Зато је Вукова награда залог будућности Србије и српског националног простора. Она је живо сведочанство виталности уметности и науке нашег времена. Ова награда је показатељ неисцрпног културног богатства модерне Србије, оличеног у делима добитника, истакла је помоћник министра.

Фото: Борба

Додај коментар: