Scroll Top

ДАХ ТЕАТАР НА COP 26

dah-teatar-na-cop-26
Сличне теме

ДАХ Театар ће 6. новембра 2021. на светској конференцији поводом климатских промена COP 26 у Глазгову премијерно приказати инсерт из документарно-уметничког филма о пројекту „Дрвеће плеше”, као део програма платформе ITAC – Climate Change која је, између осталих, подржала пројекат ДАХ Театра.

Филм ће своју премијеру у Београду имати током новембра или децембра месеца, термин ће бити објављен накнадно.

Филм, у режији Страхиње Савића, прати настанак пројекта „Дрвеће плеше” који укључује представу „Дрвеће плеше” (режија Јадранка Анђелић и Дијана Милошевић) у сарадњи са Институтом за уметничку игру, премијерно изведену 30. октобра у Београду.

Поред представе која се изводи у парковима, пројекат предвиђа разговоре, дигиталну платформу, вебинар, филм и друге активности које повезују уметност и екологију у циљу активирања грађана на заштиту животне средине.

Циљ пројекта је да сензибилизује публику и подстакне грађанске иницијативе у заштити животне средине, како ефикасно и конструктивно реаговати на једну од највећих криза са којом се суочавамо данас, кризом опстанка здраве животне средине чији су директни симптоми климатске промене и један од главних узрока – уништавање шума и дрвећа.

Представници скоро 200 земаља, између осталих и Србија, састало се у Глазгову, у Шкотској, на 26. конференцији странака Уједињених нација (COP 26) како би размотрили стање климатске кризе. Идеја је да се прегледа и ојача Париски споразум, оквир међународне заједнице за глобалну сарадњу у области климатских мера.

ДАХ Театар користи уметнички језик и креативне технике који допиру директније до срца и ума гледаоца него многи други стандардни начини, као и дигиталне медије који данас имају велики утицај и видљивост, желећи да подигне свест о важности дрвећа за очување здравља и екосистема у нашем граду и шире; да подели конкретне информације везане за ситуацију; да оснажи грађане да реагују и активно учествују у променама погрешних уверења везаних за климатске промене и одржање здраве животне средине као и да их мотивише да предузму први корак у изградњи културе одговорности и применљиве праксе.

Фото: Промо

Додај коментар: