Scroll Top

Дани руског филма у Београду

dani-ruskog-filma-u-beogradu
Сличне теме

Од 28. септембра до 1. октобра 2022. у Дворани Културног центра Београда биће одржани Дани руског филма, а ревију отвара „Бронзани коњаник Русије„.

Организатор манифестације је руска продукцијска кућа „ЕЛС Продуцтион“ која је припремила четири новија руска филма и разговоре са глумцима и другим учесницима у производњи тих филмова.

Историјска драма на отварању ревије Дани руског филма дело је редитеља Василија Ливанова (28. септембар, 17.00).

Реч је о настанку споменика Петру Првом, који је, захваљујући Пушкиновој поеми, познат под називом „Бронзани коњаник“. На позив царице Екатерине Друге, вајар Етјен Морис Фалконе долази из Француске да направи споменик. Захваљујући педантном раду и напорном стваралачком трагању уметника, споменик постаје не само уметничко дело, већ један од симбола Русије.

Дан касније (29. септембра од 18.00) на програму је прошлогодишњи филм „Небо„, ратна драма, заснована на стварним догађајима.

У центру приче су два главна јунака – потпуковник Сошњиков и капетан Муравјов. Два различита карактера, две различите судбине којима је суђено да се сретну у војној бази Хмејмим. Током борбеног лета, турски ловац је оборио авион Сошњикова. Овај догађај пропратили су сви светски медији, а ток акције спасавања пратила је цела Русија. Олег Сошњиков и копилот Константин Муравјов успели су да се катапултирају, али је само једном војнику било суђено да се кући врати жив.

Биће приказана и руска драма „Владивосток“ (30. септембар, 18.00).

Случајно убивши човека, млади војник Виктор одлази у бекство. У Владивостоку тражи старог пријатеља, који може илегално да га изведе из земље. Међутим, град као да не жели да га пусти – Виктор упознаје фаталну лепотицу Нику…

Ревију затвара драма, заснована на стварним догађајима, „Једанаест ћутљивих мушкараца“ Алексеја Пиманова (1. октобар, 17.30).

Филм приповеда о догађајима из новембра 1945, када се делегација московског Фудбалског клуба Динамо упутила на историјску турнеју по Великој Британији, како би одиграла серију мечева са до тада непобедивим британским тимовима, међу којима су Челзи и Арсенал. Невероватна прича о легендарним спортистима – Всеволоду Боброву, Константину Бескову, Алексеју Хомичу и Михаилу Јакушину, заснована на реалним догађајима, пуна је романтике, доброг хумора, шпијунских авантура и фудбалске страсти.

Улаз на све пројекције је бесплатан.

Фото: Промо

Додај коментар: