Scroll Top

Дигитални Музеј града Београда

digitalni-muzej-grada-beograda
Сличне теме
IMG_3771

Година престоловања даје могућност освртања на културно-историјску заоставштину града и најазначаније личности...

Сви Београђани као и гости престонице, од марта ће бити у прилици да уз помоћ апликације, на различитим локацијама у граду виде значајне историјске експонате које чува Музеј града Београда, сопаштили су из Музеја града Београда.

Пројекат “Дигитални Музеј града Београда” ће кроз апликацију проширене стварности на савремен и иновативан начин приказати свим заинтересованим значајне експонате које чува Музеј града Београда и приближити јој богату историју Београда. Помоћу апликације, путем телефона или таблета, корисници ће моћи да доживе интеракцију са виртуелним експонатима на различитим локацијама у граду.

Технологија проширене стварности омогућиће им да виде стварност обогаћену културним садржајима и мултимедијалним информацијама, односно да сазнају нешто више о историји Београда и виде предмете попут Макринове главе из Античког доба, Миним новчића из гвозденог доба или да сретну мамута, фосиле и Винчанску фигурину из праисторије на улицама Београда.

Сви заинтересовани ће моћи, на степеништу испод Бранковог моста, да виде мамута и макету првог електричног трамваја у Београду, затим код Капије Карла VI на Калемегдану, уз помоћ апликације грађани ће имати прилике да виде планове Београда из 17. и 18. века, а код Чесме Мехмед-паше Соколовића Београдско четворојеванђеље.

На згради Народне банке апликација ће приказивати Портрет краљице Марије Карађорђевић, Паје Јовановића из 1929. године, а на згради САНУ “Косовка девојка” Уроша Предића из 1919. године. Биста цара Макрина моћи ће да се види на згради Филозофског факултета на Студентском тргу, а још једна слика Паје Јовановића, “Крунисање цара Душана”, на Теразијама у пролазу Безистан.

Основа концепта је дигитализација и виртуелни излазак садржаја из збирке Музаја града Београда у јавни простор, креирање интерактивне поставке и представљање експоната у проширеној и виртуелној стварности кроз употребу нових медија и иновативних решења за промоцију културног наслеђа Београда. Пројекат реализује Live View Studio уз подршку Министарства за иновације и технолошки развој.

Фото: Промо

Додај коментар: