Scroll Top

Дигитални новембар – Фестивал посвећен дигиталној уметности у Француском институту Србије

digitalni-novembar-festival-posvecen-digitalnoj-umetnosti-u-francuskom-institutu-srbije
Сличне теме

У оквиру традиционалног фестивала посвећеног дигиталној уметности који се на иницијативу Француског института у Паризу одвија широм света, Француски институт у Србији и партнери припремили су током новембра веома атрактиван изложбени и VR програм

У Галерији Француског института у Србији (Кнез Михаилова 31) од 7. до 21. новембра (радно време: од уторка до петка од 13 до 19 часова и суботом од 10 до 15 часова) биће одржана изложба „ТРАГОВИ: Улична уметност Србије и Француске 1995 – 2022“.

Ова изложба прати развој уличне уметности на релацији Србије и Француске и утицај Француске и француских уметника на домаћу сцену од 1995. до 2022. године. У виртуелном простору на платформи VR-All-Аrt је приказано преко 70 радова насталих у Србији и Француској који показују релације ове две земље у области уличне уметности.

Поред ове изложбе, публици ће бити представљена и виртуелна изложба “Loving Street Art Belgrade” из 2020. године преведена на француски, где се налази преко 40 радова које су домаћи и страни аутори стварали на улицама Београда.

Аутор пројекта је организација Street Art Belgrade чији се чланови преко две деценија баве истраживањем, документовањем и популаризацијом уличне уметности и графита. Пројекат је реализован уз подршку Француског института у Србији, Министарства културе Републике Србије и компаније VR ALL ART.

Од 22. новембра до 11. децембра такође у галерији Француског института биће одржана „Изложба видео игара”. Француски институт у Србији удружио се са реномираном француском гејминг компанијом Убисофт у циљу представљања гаме арт решења насталих у београдском студију. Најатрактивнији декори из чувених видео игара биће представљени посетиоцима у великом формату.

У оквиру изложбе ће бити организован и VR одељак за играње игара, као и панел са артистима из Ubisoft Београд студија, посвећен уметности и развоју видео игара.

У петак, 24. новембра у 18 часова у Графичком колективу (Драгослава Јовановића 11) биће одражано Гранд Финале пројекта Playing Narratives. На иницијативу Француског и Гете института, пројекат Playing Narratives који је већ трећу годину за редом организован у Србији, долази до краја овогодишњег циклуса.

Тридесетак младих креативаца су током осам месеци посвећено радили на својим пројектима за развој видео игара и коначна одлука о победничком тиму и најуспешнијем пројекту програма Playing Narratives пашће у Графичком колективу. Међународни жири, сачињен од гејминг стручњака, одлучиваће о победнику трећег циклусу овог изузетно успешног програма.

Фото: Промо

Додај коментар: