Scroll Top

Додељене 59. Вукове награде

dodeljene-59-vukove-nagrade
Сличне теме

Културно-просветна заједница Србије  уручила је 59. “Вукове награде” на у Председништву Србије, пред званицама из културног, верског и политичког живота.

“Вукову награду” за 2022. годину добили су доктор методике математике Војислав Андрић, директор Народног позоришта у Ужицу Зоран Стаматовић и професорка српског језика Лидија Неранџић Чанда. Награда, а која се додељује за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Србији и на свесрпском културном простору, уручена је и сликару Павлу Поповићу и композитору Радету Радивојевићу.

 Добитници “Вукове награде” су и књижевници Миливоје Р. Јовановић, Луне Левајац, Живојин Ракочевић, Ђорђе Сибиновић и Момчило Спасојевић.

Председник жирија Дарко Танасковић је истакао да је њихов посао “био незахвалан и тежак”, јер су од предложених 84 кандидата скоро сви заслуживали признање.

Жири “Вукове награде” чинили су и Предраг Марковић, Зоран Гутовић, Урош Дојчиновић, Бора Дугић, Селимир Радуловић, Елизабета Ристановић, Радован Трнавац и Живорад Ајдачић.

“Изузетну Вукову награду”, на предлог жирија Извршни одбор КПЗ Србије је доделио књижевнику Новици Ђурићу и језикословцу Милошу Ковачевићу.

Од установа  признање су добили Математичко друштво “Архимедес”, Народна библиотека Осечина, Српска читаоница у Иригу и културна манифестација “Беловодска розета”.

Генерални секретар КПЗ Србије Живорад Ајдачић обраћајући се присутнима истакао је да се поносе добитницима, који су свој живот делима и прегалаштвом посветили “лепоти, хуманости, миру и стварању, чинећи свакодневно нашу Србију лепшом и бољом”.

Председник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић је поручио да Срби у Црној Гори остају јединствени у жељи за повезаношћу са својим народом у Србији и Републици Српској.

“Вукова награда” за појединце се састоји од дипломе, рад сликара Радомира Стевића Раса, плакете са ликом Вука Караџића, дело вајара Небојше Митрића, и књиге Милована Витезовића о Караџићу.

Додај коментар: