Scroll Top

Документарци „Ема“ и „Трећа и четврта генерација“ најбољи на ДОК #6 фестивалу

dokumentarci-ema-i-treca-i-cetvrta-generacija-najbolji-na-dok-6-festivalu
Сличне теме

Проглашењем победника и пројекцијом филма „Биоскоп Лаика“ аутора Вељка Видака у недељу, 4. фебруара у мтс Дворани завршен је Шести фестивал документарног филма ДОК

Током четири дана приказано је 15 документарних остварења, а пројекције су праћене разговорима са гостима фестивала. Програм ДОК-а подељен је у Главни и Такмичарски, док је специјална селекција „Изван мрака“ била посвећена биоскопима.

Такмичарски програм Ентер Док у коме учествују дебитантски дугометражни документарни филмови, представио је седам остварења. У оквиру ове селекције додељена су два признања: награда публике и награда младог жирија публике који је био састављен од три љубитеља филма који су гласали за најбољи дебитантски филм.

Награду за најбољи филм фестивала одлуком младог жирија, који је радио у саставу Уна Димитријевић, Нева Антонијевић и Андреј Томин, добио је филм „Трећа и четврта генерација“ аутора Лукаса Зинда из Швајцарске. У свом образложењу жири је навео: „Награду додељујемо филму који има веома изазовну и инспиративну тему и који је, кроз експериментални приступ, документовао живот жене (часне сестре) која се храбро суочава са нацистичком прошлошћу своје породице“.

Награда за најбољи филм на основу гласова публике припала је остварењу „Ема“ турске ауторке Мерве Куш Матараџи. Ауторка филма била је присутна на затварању и захвалила се публици на гласовима.

Игор Тохољ, уметнички директор ДОК-а је на затварању фестивала рекао: „Хтео бих да се захвалим Министарству културе и информисања и Секретаријату за културу града Београда који већ шест година препознају важност фестивала, као и мтс Дворани и тиму фестивала који представља прави покретачки мотор ДОК-а. Вечерас ћете видети филм Биоскоп Лаика који на симболичан начин затвара фестивал и који је део селекције Изван мрака посвећене биоскопу, и верујем да ћете га гледати са једним носталгичним осећањем“.

Игор Станковић, директор мтс Дворане прогласио је најбољи филм фестивала и публици се обратио речима: „Овај фестивал и сарадња са Игором Тохољем је доказ да је ДОК још један у низу фестивала које организујемо и који доноси потпуно другачији биоскопски дух. Број филмова које приказујемо на фестивалу показао се као права мера за гледаоце. Сале су биле распродате и веома смо задовољни због тога”.

Након свечане церемоније уручења награда приказан је документарац „Биоскоп Лаика“ Вељка Видака о изградњи првог биоскопа у малом граду Каркиле у Финској који оживљава захваљујући редитељу Акију Каурисмакију.

Фото: Марина Бугарчић

Додај коментар: