Scroll Top

„Доживите“ Климакс у Хартефакт Кући

dozivite-klimaks-u-hartefakt-kuci
Сличне теме

Премијера нове позоришне представе „Климакс“ у Хартефакт продукцији

У Хартефакт Кући 14. децембра очекује нас нова позоришна представа редитеља Патрика Лазића и драматуршкиње Дуње Матић под називом „Климакс“. Као инспирација за овај пројекат послужио је истоимени контроверзни филм светски прослављеног редитеља Гаспара Ноа.
Иницијална идеја за адаптацију овог, по многима најанксиознијег филма који никога не оставља равнодушним, потекла је од младог глумца Алексеја Бјелогрлића који уједно и игра једну од улога у представи уз Павла Менсура, Ању Ћурчић и Андреја Њежића.

Филм „Климакс“ је заснован на истинитој причи о младој и амбициозној плесној трупи која вежба у напуштеној школи и која ноћ пред кључни наступ губи контролу над собом изазвана халуциногеном дрогом коју је неко кришом ставио у пиће. Страх, несигурност и осећај да су натерани у то искуство, покреће панику, параноју инасиље, те активира дубоко потиснуте делове њихових личности.

На питање зашто је баш предложио позоришну адаптацију овог филма Хартефакту, Алексеј Бјелогрлић каже: Драго ми је да Хартефакт сада развија једну нову сцену, која даје прилику младима. На овој представи ради група младих људи, и аутора и глумаца. То је оно што је можда и најважније. Да постоје млади људи који желе да истражују и анализирају друштво у ком живе, и који желе да га кроз рад и ангажованост мењају на боље. Свест сваког појединца је важна. И мислим да је то оно сто је глумце и ауторе спојило у овој причи.

-За мене је Климакс прича о танкој граници у свима нама између човека и животиње (звери), између разума и нагона и томе како се та граница под одређеним околностима врло флексибилно помера. Такође, ову причу радим и зато што се питам шта је то у људској природи да креће да уништава ствари баш онда када су му све те ствари потаман, кад је све добро. Окупили смо сјајну младу глумачку екипу и радујем се што с њима могу да истражујем ову тему, што сваким даном чине да предложени ликови постану њихови и аутентични.“, навео је редитељ Патрик Лазић, коме је ово друга представа у продукцији Хартефакта и која ће се као и представа „Наш син“ изводити на позоришној сцени Хартефакт Куће.

Драматуршкиња Дуња Матић је у развој идеје за представу „Климакс“ заједно са Алексејем Бјелогрлићем и Патриком Лазићем укључена од почетка и она истиче: „Гаспар Ное је познат по својој јединственој визуелној естетици, а филм „Климакс“ управо је пример како редитељев специфичан израз, препознатљив по дугим, флуидним сценама и интензивној игри камере, вешто хипнотише публику. Наша намера била је да пренесемо ову визуелну експлозију на сцену и пружимо публици ново искуство уживо. Циљ нам је да ова представа садржи и емотивну дубину и чулну динамику на сцени. Лично сам додатно подстакнута да размишљам изван уобичајених оквира како бисмо допунили, прилагодили и уверљиво поставили овакву причу.“

Карте за премијеру су већ распродате, али ће публика представу „Климакс“ до краје године моћи да погледа још 16., 23. и 26. децембра, а за те датуме карата још има.

Карте се купују на сајту Tickets.rs и њиховим продајним местима.

На овом линку можете преузети фотографије и видео материјал које потписује Владимир Миладиновић: хттпс://ње.тл/т-ПXњјФлИФ5q

Све представе се играју у Хартефакт Кући (Булевар деспота Стефана 7) и почињу у 20 часоа.

Фото: Владимир Миладиновић

Додај коментар: