Scroll Top

ДРАМА „АЛКАРАС“ НАЈБОЉИ ФИЛМ БЕРЛИНСКОГ ФЕСТИВАЛА

drama-alkaras-najboli-film-berlin
Сличне теме

Драма шпанске редитељке Карле Симон под називом „Алкарас“ која прати причу о борби каталонске породице узгајивача брескви, добитник је Златног Медведа за најбољи филм на Берлинском филмском фестивалу.

Дело редитељке Карле Симон у конкуренцији коју је чинило 18 филмова изабрао је жири на чијем челу се налазио амерички редитељ Најт Шјамалан, а своју награду посветила је свима онима који се упркос свим недаћама баве пољопривредом.

Филм „Алкарас” говори о шпанској породици узгајивача бресака која се бори против рушења њихове плантаже за потребе производње соларне енергије. Жири је образложио да је филм награђен због изванредних глумачких остварења, од деце глумаца до глумаца у 80-им годинама, због приказа нежности и комичних сцена у породици и њеној борби, као и због „издаје наше повезаности и зависности од земље око нас”.

Клер Дени за филм „Both Sides of the Blade” са Жилијет Бинош у главној улози, добила је Сребрног медведа као најбољи редитељ, а Велику награду жирија добио је јужнокорејски редитељ Хонг Сангсу за фллм „The Novelists Film”.

Награду „Сребрни медвед” у категорији за најбољу главну глумицу добила је глумица турског порекла Мелтем Каптан за улогу у филму „Rabiye Kyrnaz Vs George W. Bush”. Награда од 40.000 евра за најбољи документарац припала је филму „Мјанмарски дневници”, који приказује устанак против државног удара у Мјанмару 2021. године.

На 72. Берлинском међународном филмском фестивалу, који је почео 10. фебруара, такмичило се 18 филмова за награду „Златни медвед”, а на фестивалу је приказано укупно 256 филмова из 69 земаља.

Фото Берлинале (фото: facebook.com/berlinale)

Додај коментар: