Scroll Top

Еко-школа Седме београдске гимназије на Ади Циганлији

eko-skola-sedme-beogradske-gimnazije-na-adi-ciganliji
Сличне теме

Чланови Еко-школе Седме београдске гимназије, 22 ученика и њихови професори, спровели су у суботу, 30. септембра, мало истраживање присуства микропластике у водама Савског језера поред Аде Циганлије

Еко-школа Седме београдске гимназије носилац је зелене заставе коју у име Фондације за едукацију у области животне средине Савета Европе у Републици Србији додељује НВО „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“ као високо признање школама у којима се континуирано спроводе активности у области заштите и унапређења животне средине.

Ада Циганлија, са друге стране, носилац је једине плаве заставе у нашој земљи, међународно признатог сертификата који се стиче на основу високог квалитета воде, еколошког управљања, безбедности и спроведених активности еколошке едукације.

Ученици и професори који чине Еко-школу Седме београдске гимназије искористили су лепо време и спровели неколико образовних активности на Ади. Кратко предавање о микропластици, њеном настанку, кружењу у природи, еколошким и здравственим последицама присуства микропластике у води и храни одржала је Марина Дрндарски, професорка биологије.

Ученици су са професорима биологије, физике и хемије узорковали воду из Савског језера, проучавали структуру наноса, трагали за микропластиком и анализирали хемијска својства воде (рН вредност, присуство нитрата, нитрита, фосфата, амонијака).

Идентификовали су, такође, помоћу телефонских апликација класасти крочањ (Мyриопхyллум спицатум) који је масовно наталожен у зони контакта воде са обалом. Купачи који су се затекли на Ади разговарали су са ученицима о стању животне средине на Ади и интересовали се за закључке њиховог малог истраживања.

– Данашње активности Еко-школе Седме београдске гимназије имале су за циљ продубљивање теоријских знања из области природних наука које ученици стичу у школи, али и развој њихових практичних вештина.  Сарадња ученика и професора, учење уз истраживање у пријатном спољном амбијенту, промовисање вредности образовања и заштите животне средине у локалној средини, пажња излетника и разговор са њима, улепшали су нам данашњи дан викенда.  Ученици и ми, професори, закључили смо да је Ада Циганлија са правом носилац Плаве заставе. Питања која су се данас отворила, наставићемо да проучавамо даље у школи, истакла је Татјана Богојевић, професорка биологије и једна од водитељки данашњих радионица.

Фото: СБГ

Додај коментар: