Scroll Top

FANTASIA ITALIANA

fantasia-italiana
Сличне теме

Са пролећем се наставља циклус концерата где Мадленианум представља врхунске уметнике свог заната. Овог пута у суорганизацији са Италијанским институтом за културу у Београду на Великој сцени ће наступити италијанска звезда класичне музике, пијанисткиња Кристиана Пегораро, у пратњи Оркестра Опере и театра Мадленианум. Концертом, под називом Fantasia Italiana, диригује маестро Лоренцо Порцио, уметници ће свирати чувене ставове, увертире и интермеца италијанских мајстора у новим аранжманима за клавир и оркестар, а диригент ће се представити и једном својом композицијом Дванаеста ноћ – серенада за гудаче.

Пијанисткиња италијанског порекла Кристиана Пегораро, коју Њујок тајмс ословљава као „уметницу највишег калибра“, наступала је на најпрестижнијим сценама у Европи, Сједињеним Државама, Јужној Америци, Азији и Аустралији.

Она је прва италијанска пијанисткиња која изводи класичне концерте у Бахреину, Јемену и Оману, као и све 32 сонате за клавир Лудвига ван Бетовена. Пегораро је, по мишљењу критичара, „међу најбољим интерпретаторима кубанске и јужноамеричке музике“, која је европској публици премијерно представила дела латиноамеричких композитора.

Кристиана Пегораро је и позната радијска и телевизијска уметница која наступа како на италијанским, тако и на светским радио станицама, а чест је гост популарних италијанских ТВ програма. Током година Кристијана Пегораро се појављивала пред највишим светским званичницима.

Диригент Лоренцо Порцио је почео да учи клавир са седам година, а са једанаест оргуље код оргуљаша и композитора Лоренца Ронција. Студије је завршио у Санта Сесилији код маестра Федерика дел Сорта. Од 1996. је главни оргуљаш у Базилици Свете Марије у Париолију (Рим). Наступао је као солиста и пратио полифоне хорове у неким од најпрестижнијих катедрала и дворана у Италији. Радио је са многим значајним певачима са Академије Санта Сесилиа и Опера Театра, Римским академским хором, Полифоним хором С. Мартино и Хором Светог Павла из Рима.

Фото: Промо

Додај коментар: