Scroll Top

Филм “Мрак” кандидат Србије за Оскара

film-mrak-kandidat-srbije-za-oskar
Сличне теме

Селекциона комисија Филмског центра Србије одлучила је да филм Душана Милића “Мрак” буде кандидат Србије у трци за 95. доделу награда Америчке академије филмске уметности и науке, у категорији за најбољи међународни филм.

Комисија ФЦС је радила у саставу: редитељ Иван Икић (председник комисије), редитељ и продуцент Стефан Иванчић, сценариста и редитељ Вук Ршумовић, глумица Оливера Викторовић, филмски критичар Божидар Зечевић, монтажер Драган Петровић и сценариста Коста Пешевски, чланови.

Радња филма инспирисана је истинитим догађајем који се одиграо у време мартовског погрома на Косову и Метохији. Филм обрађује животну и потресну причу која је испричана кроз визуру девојчице Милице, која са мајком и дедом живи у планинским забитима Косова, на имању окруженом густом шумом.

Главе улоге тумаче Славко Штимац и све популарнија данска глумица српског порекла Даница Ћурчић. Остале улоге су поверене Миони Илов, Флавиу Паренти, Ивану Зербинати, Николи Кент, Даррену Петтие, Николи Ракочевић, Славиши Чуровић, Слађани Букејловић.

Ауторску екипу филма чине сценариста и редитељ Душан Милић, директор фотографије Кирил Проданов, сценограф Миленко Јеремић, костимографкиња Лидија Јовановић, монтажер Yanis Chalkiadakis  и композитор и дизајнер звука Кристиан Еиднес Андерсен, а иза филма стоје продукцијске куће This and That i Firefly.

Данска, Бугарска, Италија, Грчка и Србија стоје као копродуценти овог филма, уз подршку Еуримагес и Медиа фонда, а светски дистрибутер је кућа Wide managment.

Фото: Википедија

Додај коментар: