Scroll Top

Филмови „Још један дан“ Радивоја Буквића и „Руски конзул“ Мирослава Лекића на отварању 6. Сомборског филмског фестивала

filmovi-jos-jedan-dan-radivoja-bukvica-i-ruski-konzul-miroslava-lekica-na-otvaranju-6-somborskog-filmskog-festivala
Сличне теме

Шести Сомборски филмски фестивал биће одржан од 11. до 14. јула у организацији Културног центра „Лаза Костић” Сомбор

Фестивал ће у четвртак, 11. јула у 21 час отворити филмови „Још један дан“ Радивоја Буквића и „Руски конзул“ Мирослава Лекића. Програм фестивала подељен је у четири селекције: Главни такмичарски програм, Селекција филмова младих аутора, Панорама словеначког филма и Кад би Сомбор био Холивуд.

Редитељски деби познатог глумца Радивоја Буквића који је рођен у Сомбору биће приказан у оквиру програма „Кад би Сомбор био Холивуд“. Краткометражни играни филм „Још један дан“ приказан је на отварању 52. ФЕСТ-а, у којем главну улогу тумачи Мира Бањац, у помало аутиобиографској ауторовој причи о баки која се на достојанствен начин бори са усамљеношћу.

Дејан Дабић, селектор овогодишњег програма је о филмовима у главном такмичарском програму рекао: „У овом програму имамо два изразито ангажована филма – Руски конзул Мирослава Лекића који је екранизација истоименог романа Вука Драшковића о дешавањима на Косову и Метохији у време југословенске федерације чије последице осећамо и неколико деценија касније и Радничка класа иде у пакао Младена Ђорђевића, савремена социјално ангажована, али жанровски необично интонирана прича која се без анестезије бави отвореним ранама српског друштва. У оба филма, по последњи пут, играју глумци коју су на свој непоновљиви глумачки начин обележили сцене и екране широм нашег региона Жарко Лаушевић и Мето Јовановски“.

Кадар из филма ,,Живи и здрави“

„Као потпуно ауторско освежење које је то доказало и у сусрету са биоскопским гледаоцима широм земље, појављује се други дугометражни играни филм Марка Ђорђевића За данас толико, филм који осваја непосредношћу ликова и животним шармом и у нашој суморној (биоскопској) стварности делује као изузетак који (не) потврђује правило. Ведар дух, али и несумњиве драмске елементе, заплет и перипетију достојну пунокрвног породичног филма нуди и Живи и здрави Ивана Мариновића, прича о свадби коју треба организовати упркос околностима, са регионалном глумачком репрезентацијом у подели. Ту је и прошлогодишњи добитник награде у категорији младих аутора Сомборског фестивала, редитељ Синиша Цветић, чији други филм Јорговани вивисецира свет телевизијских серија које су буџетима и популарношћу преузеле примат од филмске индустрије и код нас и у свету“, објашњава селектор.

У селекцији младих аутора биће приказани филмови који су се већ потврдили на неким од најзначајнијих фестивала у свету. У оквиру овог програма публика ће гледати филм „Екскурзија“ Уне Гуњак која је добила награду у Локарну, а говори о сексуалном сазревању тинејџера, „Видеотека“ Луке Бурсаћа премијерно приказан на овогодишњем ФЕСТ-у која интригира својом драматуршком структуром и провокативним садржајем базираном на америчком нискобуџетном жанровском филму и „Пеликан“ дебитански филм хрватског редитеља Николе Хераковића који је добио награду на престижном фестивалу у Талину – о голману који се након повреде нађе на рехабилитацији у бањи, али је приморан да решава и властиту кризу идентитета.

Кадар из филма ,,Екскурзија“

„Ове године, у фокусу кинематографија које припадају породици народа подунавско-панонских земаља јесте – словеначка. Видећемо два занимљива кратка документарца аутора Владимира Шојата о двоје важних личности културне историје не само региона него и Европе, па и света, које су рођене на територији Словеније. Главни јунак документарног филма Хортикултура Бојана Ступице је истакнути позоришни редитељ, професор, управник позоришта, архитекта, Бојан Ступица док је јунакиња документарца Ита Рина – Дива из Диваче, чувена филмска дива Ита Рина која је жртвовала холивудску каријеру због своје београдске љубави. У оквиру ове селекције биће приказан дугометражни играни филм Бесне лисице Бориса Јурјашевића, као и Оркестар Матевжа Лузара“, изјавио је Дабић најављујући Панораму словеначког филма.

Пројекције филмова и пратећи програми 6. Сомборског филмског фестивала биће одржани у прелепим сомборским амбијентима као што су Атријум Градске куће, Кабаре Народног позоришта Сомбор, Башта Дес Арт, Двориште Градског музеја Сомбор и у Свечана сала Жупаније.

Улаз на све програме Сомборског филмског фестивала је бесплатан.

Фото: Промо

Додај коментар: