Scroll Top

Филмски фестивал у Сопоту обележава пола века

filmski-festival-u-sopotu-obelezhava-p
Сличне теме

Филмски фестивал у Сопоту – 50. СОФЕСТ – биће одржан од 4. до 10. јула 2022, а слоган овогодишњег, јубиларног фестивала гласи „Првих педесет“.

Организатори манифестације су Центар београдских фестивала и Центар за културу Сопот.

Концепт фестивала је да се публици представе српски филмови и мањинске копродукције настале у последњих годину дана. У току седам дана Филмског фестивала у Сопоту биће приказано 27 филмова у такмичарском програму, три филма ван конкуренције, као и четири филма за најмлађе посетиоце.

Разноврсност филмског израза краси и овогодишње издање сопотског фестивала, на програму ће се наћи филмови који су имали велику гледаност у биоскопима (Тома, Јужни ветар 2: Убрзање, Лето када сам научила да летим…), затим остварења која су имала богат фестивалски живот и значајна признања (Страхиња Бановић, Келти), као и филмови који су имали премијеру на 50. издању београдског ФЕСТ-а ове године (Комунистички рај, После зиме, Хероји радничке класе, Мрак, Хероји, Гејм).

На свечаном отварању фестивала 4. јула ће се испред Центра за културу у Сопоту традиционално, уз ватромет, одржати дефиле филмских екипа и гостију фестивала, додела почасних награда као и концертни програм.

Након тога ће поводом јубилеја бити откривен споменик посвећен великану филма Бати Живојиновићу – чије име већ годинама носи фестивалска награда за најбољу мушку улогу. Почасна награда „Статуета слободе“ ће ове године бити уручена за изузетан допринос филмској уметности реномираним ствараоцима – глумици Тањи Бошковић, редитељу и сценаристи Здравку Шотри, драмском писцу и редитељу Душану Ковачевићу и сценографу Миленку Јеремићу.

У музичком делу програма отварања фестивала одржаће се „Концерт нових житеља Космаја“ на коме ће наступити Оркестар Радета Радивојевића и солисти Жарко Данчуо, Милица Његомир, Иван Милинковић, Мари Мари и Огњан Радивојевић. Посетиоце такође очекује радо виђен наступ Културно уметничког друштва „Космај“ из Сопота.

Отварање изложбе плаката и фотографија Филмског фестивала у Сопоту под називом „50“ биће уприличено у Галерији Центра за културу у Сопоту. Изложба је инспирисана разноврсним графичким материјалима – визуелним решењима као и фотографијама и исечцима из штампе који су обележавали и пратили пет деценија постојања фестивала у Сопоту.

У току фестивала ће бити представљена монографија „50. година Филмског фестивала у Сопоту“, где ће бити представљен историјат претходних издања фестивала са хронолошким подацима, али драгоцена сведочанстава људи који су обликовали и градили Филмски фестивал у Сопоту током ових пола века.

Две почасне филмске пројекције на овогодишњем фестивалу посвећене су Бранку Пешићу, знаменитом градоначелнику Београда (1922-1986) и Драговану Јовановићу, иницијатору и једном од оснивача Слободарских филмских свечаности. Реч је о документарном филму Вука Дапчевића „Градоначелник“ који је на програму фестивала у уторак 5. јула у 15.00, док је пројекција филма „Девојка са Космаја“ у суботу 9. јула у истом термину.

Ван конкуренције биће приказан филм „Неразумевалица“, редитеља Алексе Максимовића, једна фантастична бајка, чији су креатори желели да покажу да деца и особе са сметњама у интелектуалном развоју могу да буду укључени у процес уметничког, филмског, стварања.

Награде Гран при за најбољи филм, најбољу режију, најбољу мушку улогу, најбољу женску улогу и награда публике биће уручене на свечаном затварању фестивала 10 јула. О поменутим наградама одлучиваће жири који чине Снежана Богдановић, Андреј Шепетковски и Раденко Ранковић.

Фото: Промо

Додај коментар: