Scroll Top

ДВОРСКИ ТЕАТАР ОТВАРА 49. ИНФАНТ

dvorski-teatar-otvara-49-infant
Сличне теме

Позната драма Госпођица Јулија, у извођењу бечког дворског позоришта, Бургтеатaр званично ће отворити овогодишњи 49. ИНФАНТ, 10. септембра у 18 часова на сцени „Јован Ђорђевић” у Српском народном позоришту.

Лета 1888. године Августу Стриндбергу уопште није требало много времена да напише Госпођицу Јулију. Драму је објавио на папиру између 22. јула и 10. августа, а у наредним недељама написао је свој чувени предговор: „Као модерни ликови који живе у добу транзиције, у сваком случају ужурбаније и хистеричније него у времену које му је претходило, описао сам своје фигуре као колебљивије и распадљивије од њихових претходника, мешавину старог и новог.ˮ Данас се поново налазимо у периоду транзиције, све мање безбедни и једнако изгубљени као Жан и Јулија.

„Бургтеатар је простор за живу уметничку размену са начинима размишљања и облицима изражавања изван наших унутрашњих и спољашњих граница и ограничења. То је простор екстрема – крајње контроверзан, изузетно разноврстан, изузетно ужурбан, крајње савремен, изузетно гласан, изузетно тих, крајње аустријски, изузетно интернационалан. И цео спектар друштва је позван да уђе у овај простор.” Тако Бургтеатар описује себе, а  вас позивамо да ово проверите 10. септембра, када ће бити изведена драма Госпођица Јулија на Великој сцени Српског народног позоришта у Новом Саду.

Дворско позориште или Бургтеатар најеминентније је аустријско и једно од најзначајнијих и најцењенијих позоришта немачког говорног подручја. Налази се у самом центру Беча, на Рингу, бечком булевару, наспрам градске Скупштине и недалеко од аустријског Парламента и главног Универзитета.

Првобитна стара сцена позоришта налазила се на Михаеловом тргу , почев од 1748. године, па све до свечаног отварања новог здања на Рингу 14. октобра 1888. године. Овим је бечки Бургтеатар друго најстарије позориште у Европи, након Француског театра .

Фото: Susanne Hassler Smith

Додај коментар: