Scroll Top

Фондација „Дајана Пауновић“ доделила Златни орден Свете мајке Анастасије

fondacija-dajana-paunovic-dodelila-zlatni-orden-svete-majke-anastasije
Сличне теме

Јуче, у крипти Храма Светог Саве, Фондација „Дајана Пауновић” доделила је мајкама које имају троје и више деце Златни орден Свете мајке Анастасије, као и плакете и новчане награде

Свечаности су присуствовали највиши званичници државе, великодостојници Српске Православне Цркве, као и значајни представници друштвеног, политичког, привредног и културног живота.

Председник Фондације, Марко Матић, нагласио је да наша земља изгуби 50.000 становника годишње, што су потврдили и резултати пописа, а да је ово крајњи тренутак да покренемо широку акцију као држава и друштво како бисмо нашој нацији осигурали будућност.

Он је додао да подаци говоре да ћемо морати да увозимо мигрантску радну снагу, што ће бити велики изазов за очување наших традиционалних вредности и начина живота.

– Мислим да се сви слажемо да наша деца треба да одрастају у онаквој Србији у каквој смо ми одрастали, у каквој су одрастали наши родитељи и преци. И на крају крајева, за коју су наши преци полагали животе – рекао је Матић.

Осам престижних признања доделила je Фондација „Дајана Пауновић“, а ове године одлучено је да, сем шест ордена који се традиционално додељују сваке године, буду додељена и додатна два, и то орден „жени добротвору“ и за „жену храброст“.

Међу добитницама овог признања су и две храбре жене са Косова – Зорица Стојановић из Штрпца, чији је син Стефан рањен на Бадњи дан, као и Марија Радосављевић чију су децу, сина и ћерку, недавно претукли припадници специјалне јединице косовске полиције.

Орден је уручен и Марији Радосављевић из околине Звечана, мајци Даре, Кристијана и Богдана, која је поручила да је захвална Богу што живи на “светој српској земљи Косову и Метохији” и да је срећна што су јој деца одрастала у љубави, јер то нема цену.

Међу добитницама је и Татјана Бајић из Врњачке бање, мајка четворо деце, Тијана Савић из Београда, мајка петоро деце, Михајла Црнобоји Јанић из Београда, мајка петоро деце, као и МираКрстић из Суботице, мајка четворки.

Ове године направљен је један изузетак па је орден додељен жени добротвору, Марији Кајсић, као и Љиљани Аксентијевић из Косовске Митровице, која, како је истакнуто, представља симбол пркоса и отпора оних који желе да избришу српски народ са КиМ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је посебно срећан што овај орден примају и мајке са простора Косова и Метохије.

-Наше Марија, Љиља и Зорица су праве жене хероине које својим животима сведоче о великом страдању српског народа на Косову и Метохију. С друге стране, оне су симбол останка и опстанка српског народа на Косову и Метохији, и снаге да наш народ уз помоћ своје државе Србије и цркве преброди сва искушења са којима се суочава”, истакао је Петковић.

Председница фондације Дајана Пауновић истакла је да је циљ њене фондације да осветли мајке које су данас добиле орден, и да их подржи јер оне су хероине нашег друштва.

Фото: Фондација Дајана Пауновић

Додај коментар: