Scroll Top

ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ПРОГЛАСИЛА ПРИСТУП ЧИСТОЈ И ЗДРАВОЈ ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ УНИВЕРЗАЛНИМ ЉУДСКИМ ПРАВОМ

generalna-skupshtina-ujedinenih-natsi
Сличне теме

Са 161 гласом за и осам уздржаних, Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је у четвртак 28.07.2022. године историјску резолуцију којом се приступ чистој, здравој и одрживој животној средини проглашава универзалним људским правом.

Генерални секретар УН-а Антóнио Гутеррес назвао је овај развој догађаја „историјским“ и изјавио да ће „резолуција помоћи у смањењу еколошких неправди, умањитии недостатке у заштити и оснажити људе, посебно оне који су у рањивим ситуацијама…“ Према речима изнетим у саопштењу за штампу УН-а, високи комесар УН-а Мицхелле Бацхелет подржала је резолуцију, али је истакла да „једноставна афирмација нашег права на здраву животну средину није довољна” и да „државе морају да спроведу своје међународне обавезе и повећају своје напоре да то остваре”.

Текст резолуције су првобитно представиле Костарика, Малдиви, Словенија и Швајцарска у јуну 2021. године, али га сада коспонзорише више од 100 држава. Текст резолуције тек треба да буде објављен.

На овом месту важно је напоменути да је године 1972. Конференција Уједињених нација о животној средини која је одржана у Стокхолму, завршена сопственом историјском декларацијом,а уједно је била И прва која је поставила питања животне средине у први план међународних брига и означила почетак дијалога између индустријализованих земаља и земаља у развоју о вези која постоји између економског раста, загађења ваздуха, воде и океана и благостања људи широм света

Неопходно је истаћи, да као што је и сам генерални секретар УН навео , новопризнато право биће кључно за решавање троструке планетарне кризе.

Да би било јасније овде се мисли на три главне међусобно повезане еколошке претње са којима се човечанство тренутно суочава, а то су : климатске промене, загађење и губитак биодиверзитета – , а све наведено је поменуто у тексту резолуције.

Бојана Богојевић

Дипломирани правник са положеним правосудним испитом

Специјалиста за корпоративно управљање

Експерт за ЕУ

UN Accredited Climate Change Teacher

Climate Reality Leader

Засади дрво Амбасадор

Honorary Executive Director for SDG Education UNaccc Institute

Додај коментар: