Scroll Top

Гостујућа музичка драма Карењина стигла до Србије

gostuju-a-muzichka-drama-karenina-sti
Сличне теме

,,Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин.“ (Л. Н. Толстој)

Позоришни пројекат ,,ТриТформаТ“ (Република Белорусија), у сарадњи са Председничким оркестром Републике Белорусије, 12. септембра од 19.30 на Великој сцени Мадленианума представља музичку драму Карењина рађену по познатом роману великог руског писца Лава Толстоја.

Млада руска редитељка Татјана Самбук је заједно са композиторком Дарјом Гарбузњак направила музички комад по чувеном класику, заоденувши га у савремену и потресну љубавну причу, у музичком аранжману Заслужног колектива Републике Белорусије – Председничког оркестра Републике Белорусије. Представу изводи белоруски позоришни пројекат ТриТформаТ, на чијем је челу позната белоруска глумица Вера Пољакова-Макеј.

Овај експериментални пројекат је своју премијеру имао у Минску у Белорусији, крајем 2021. године. Представа се титлује на српски језик. Представе Татјане Самбук у позоришном пројекту ,,ТриТформаТ“ изненађују својим модерним освртом на класику. И овде, у овој продукцији, јунаци су обични људи нашег времена: носе кожне јакне и патике, слушају Лејди Гагу и једу бургере. Љубавни проблеми су безвремени, зато гледаоце чека вечна тужна прича о крхкости љубави и немогућности човека да влада собом, када осећања превладају.

Роман Лава Толстоја Ана Карењина већ дуго година инспирише мајсторе сцене и екрана из целог света на најсмелије експерименте. Ни ова, белоруска продукција, није изузетак. Довољно је рећи да Карењин у току развоја догађаја једе хамбургер из америчког ресторана, Кити, Стива и Љевин личе на хипстере, а Доли подсећа на јунакињу модерних телевизијских талк-схоњ емисија. Вронски се појављује пред публиком у кожној јакни и патикама у лику рокера, допуњујући слику извођењем песме Лејди Гаге.

На сцени пева и Карењина, чију је унутрашњу муку и цепање личности веома прецизно пренела руководилац пројекта, глумица Вера Пољакова, која је водећа белоруска позоришна и филмска глумица, певачица и ТВ водитељка. „Ова представа говори о нама самима, о савременим људима, о породичним вредностима и о томе како се због неконтролисаних осећања лако може уништити породица. После нашег наступа, гледаоцима није жао Карењине, она је кажњена што је између породице и страсти изабрала ово друго. Пубила на крају представе жали дете и Карењина“, сматра глумица.

Као композитор у овој продукцији наступила је Московљанка Дарја Гарбузњак, а музичари Председничког оркестра Републике Белорусије постали су њени пуноправни коаутори. Карењина је већ трећи заједнички пројекат популарне минске трупе и талентоване младе руске редитељке Татјане Самбук: раније су већ креирали представеТри сестре и Кнегињица Мери.

У представи играју познати позоришни и филмски глумци: Заслужна уметница РБ Вера Пољакова, Заслужни уметник РБ Александар Тимошкин, Дмитри Егоров, Алесја Пухова, Јуриј Баранов, Дмитри Климович, Маргарита Киселите, Глеб Ракитин.

– У саопштењу наводе из опере и театра Мадленианум. 

Фото Промо и Фото Виктор Заиковски

Додај коментар: