Scroll Top

Градови лидери у области популационе политике

gradovi-lideri-u-oblasti-populatsione-2
Сличне теме

Пирот води активну борбу за побољшање наталитета и успоравање миграција

Поред повећања природног прираштаја и броја новорођених беба, Град Пирот настоји да успори, па чак и преокрене миграционе токове који деценијама уназад погађају читав југ Србије, истакнуто је на трибини која је на тему спровођења и унапређења популационе политике у Србији одржана у организацији Града Пирота и Фондације „Дајана Пауновић“.

Представљајући широк спектар мера које Град Пирот примењује у секторима родне равноправности и популационе политике, али и у областима образовања, културе, комуналне инфраструктуре и екологије, представници локалне самоуправе су указали да се једино подизањем укупног нивоа квалитета живота грађана и унапређењем услова живота у сеоским срединама могу обезбедити предуслови за останак становништва на овом подручју.

„Град Пирот улаже значајна средства из локалног буџета у оквиру мера пронаталитетне политике и оснаживања породице. Ми смо једна од првих локалних самоуправа која је усвојила план акције за децу који је усвојен још 2005. године. Такође, активним мерама настојимо да ускладимо подручје рада и родитељства јер је то нешто што се на терену показало као један од најважнијих проблема који отежавају функционисање и свакодневни живот парова са децом. У складу са трендом у целој Републици, подигли смо и старосну границу за вантелесну оплодњу што нам је до сада донело преко 100 нових беба. Омогућавамо и једнократни родитељски додатак за прво рођено дете, док за треће дете обезбеђујемо олакшице у виду бесплатне ужине и вртића, а посебну новчану помоћ обезбеђујемо и за децу која живе у сеоским срединама“, указала је Милена Димитријевић, председница Скупштине Града Пирота и локалног Савета за родну равноправност.

 

Она је истакла да посебну пажњу градска тела посвећују неговању и изградњи културе родног сензибилитета што укључује родно осетљиво буџетирање и имплементацију родног момента кроз све секторске политике. Такође, Пирот води активну кампању борбе против насиља над женама, координише међусекторску сарадњу институција у овој области, а Град се поноси усвајањем Акционог плана за родну равноправност који представља стратешки документ за решавање проблема у овој области.

Говорећи о теренској кампањи Фондације „Дајана Пауновић“ у циљу подизања свести шире јавности о значају популационе политике за будућност наше земље, оснивачица фондације Дајана Пауновић је указала на потребу да држава настави са доношењем пронаталитетних мера, али и да се убудуће одвајају значајнија средства за финансирање пројеката локалних самоуправа и невладиног сектора у овој области.

„Заједно са државним институцијама и јединицама локалне самоуправе, ми трагамо за најбољим моделима и механизмима како бисмо на средњи и дужи рок преокренули постојеће негативне трендове у демографији који нас све заједно јако брину и узнемиравају. Промене захтевају да се овој теми посвети много већа пажња и да, сходно томе, држава убудуће издваја значајно већа средства за пројекте локалног развоја и решавања специфичних проблема који се разликују од средине до средине. Такође, није добро што је између Министарства за демографију и локалних самоуправа прекинута веза и што је блокирана могућност финансирања пројеката локалних самоуправа које су кључна карика у даљем развоју популационе и пронаталитетне политике. То је недостатак који ће нова влада морати брзо да отклони како би се наставило даље“, поручила је Пауновићева.

Она је поздравила широк спектар мера и напоре које улажу локалне власти у Пироту како би се побољшао наталитет и успориле миграције из овог краја, који спада међу најугроженије на подручју читаве Србије. Решавању горућих проблема доприноси и позитивна пракса да популациона политика и родни моменат прожимају све секторске политике што ствара институционалне претпоставке за решавање великог броја проблема са којима се у свакодневном животу суочавају самохране мајке и родитељи из вишечланих породица, посебно оних са троје и више деце.

У отвореном разговору са представницима Фондације и Града, грађани Пирота и представници невладиних организација указали су на потребу унапређења положаја становника и запослених у сеоским срединама, али и поједностављење процедура и омогућавање слободнијег и олакшаног приступа средствима које за финансирање пројеката и стартап бизниса одваја држава.

Додај коментар: