Scroll Top

Идеја за празнични ручак

ideja-za-praznichni-ruchak
Сличне теме

ДОБРА ГОЗБА ТУРИЗМОБЛОГОВЕ КУХИЊЕ

Уместо печења и руске салате, ове године пробајте нешто другачије и узбудљивије укусе

Да ли вам је досадило да сваке године за дочек припремате иста јела и желели бисте да овог пута изненадите госте другачијим менијем? Ове године, уместо печења и руске салате, пробајте нешто другачије и узбудљивије укусе који ће обележити празничне дане. Доносим вам предлоге за главно јело и десерт којим ћете одушевити госте током новогодишњих празника.


KАРАЂОРЂЕВА

Kарађорђева шницла је типично српско јело, а назив је добила по вођи Првог српског устанка вожду Kарађорђу Петровићу. Представља шницлу меса (углавном телетине), која је напуњена кајмаком, уролана и испохована на већ добро познат начин. Иако постоје многе модификације овог јела, изворно оно се спрема само са кајмаком (не додаје се шунка, а ни качкаваљ). Похује се у дубокој масти, а сервира се са тартар сосом и углавном с помфритом.

Потребни састојци:

  • свињске шницле (или телеће шницле, како год волите)
  • кајмак
  • со, бибер
  • брашно, јаја, презле

Састојци за тартар сос:

  • 50 мл мајонеза
  • 100 мл киселе павлаке
  • чен белог лука
  • 2 кисела краставчића

– по укусу свежа мирођија или першун (ја користим оба).

Припрема:                                                                

Свињске шницле излупати, посолити и побиберити по укусу. На истањену шницлу додати кајмак и равномерно га размазати. Шницлу савити с три стране ка унутрашњости и полако уролати. Kада припремите све шницле, можете припремити састојке потребне за поховање меса. Начин поховања: шницлу прво уваљати у брашно, затим у јаја и, на крају, у презле. Поно- вити поступак, али овог пута без брашна – шницлу уваљати у јаја, па у презле. Kарађорђева шницла је спремна за поховање. Kажу да се карађорђева шницла никако не сме припремати у рерни, већ на рингли, и то у дубокој масти – ако се одлучите за овај традиционални начин, онда се свакако прво загреје маст, па смањи јачина рингле јер не би требало поховати на јакој ватри. Уколико се одлучите да је припремите у рерни, то можете урадити на следећи начин. У плех стави помфрит, у средину карађорђеву шницлу и додати преко помфрита и шницле мало уља. Рерну загрејати на 200°Ц, а потом плех са шницлом и помфритом убацити унутра и оставити да се пече око 30 минута. Шницлу је потребно неколико пута окренути да би се пдједнако испекла са свих страна. Док се шницла пржи, за то време можете припремити тартар сос. Исецкајте киселе краставчиће, додајте мајонез, киселу павлаку, један чен белог лука и ситно исецкану мирођију и першун. Све то лепо сјединити и склонити у фрижидер да се охлади. Kада је шницла готова, сервирати је уз тартар сос и помфрит.


БРАУНИ

Потребни састојци:

  • 80 г маслаца
  • 200 г тамне чоколаде
  • 150 г брашна
  • 120 г шећера
  • 4 јаја
  • мало лешника, ораха или бадема
  • мало рума (по избору)
  • мало грожђа

За глазуру:

  • 100 г чоколаде, мало маслаца, какао прах и мало млека

Припрема:

Одвојити беланце од жуманца, а чоколаду отопити на лаганој ватри са маслацем. Умутити беланца (прстохват соли додати да се боље умути), уз постепено додавање шећера. Kада се умутило, додати по једно жуманце. Постепено додавати брашно и мутити варјачом. Kада се смеса сједини, додати чоколаду и све добро измешати. Ако желите, можете потопити грожђе у рум и натопљена зрна додати у смесу. Пеците у рерни на 180 степени неких 20 минута, зависно од јачине рерне. Ако сте у смесу ставили грожђе, пеците који минут више. Направити глазуру, колач исећи и прелити чоколадом. Украсити по укусу.


аутор НИКОЛА СТОЈКОВИЋ
Turizmoblog.com

Додај коментар: