Scroll Top

Имамо плејаду младих преталентованих шахиста, чије време тек долази

imamo-plejadu-mladih-pretalentovani
Сличне теме

У хотелу «Метропол Палас» данас је одржана Конференција за медије Шаховског савеза Србије, на којој је представљен најмлађи велемајстор у историји Србије, Лука Будисављевић. Том приликом, као првом кориснику, уручен је ваучер у оквиру „Програма подршке најталентованијим младим шахистима Србије“.

Председник ШСС Драган Лазић, заједно са генералним секретаром ШСС Андријом Јоргићем и специјалним саветником за међународну сарадњу и спонзорски пул ШСС Маријаном Стричевићем уручили су младом Луки Будисављевићу (17) чек на 2.500 евра.

Председник Лазић истакао је да Србија деценијама уназад није имала играче топ класе, као и да Лука и остали шахисти то могу да промене.

– Убеђен сам да ће Лука и неколицина врхунских младих играча вратити Србију на мапу светског шаха на највишем нивоу. Ми ћемо се трудити да Лука убудуће осети подршку Савеза, која се не огледа само у тапшању по рамену и вербалним похвалама, рекао је Лазић.

Будисављевић је на конференцији подсетио присутне на своје почетке и освојене трофеје и открио какви га даљи планови чекају ове године.

– Мислим да је програм за подршку младим талентима шаха одлична иницијатива Савеза која ће ми омогућити да започнем сарадњу са врхунским тренером. Што ће ми много значити с обзиром на то да сам до титуле велемајстора дошао без тренера. Моји следећи турнири су Медитеранско првенство које ће се играти крајем јуна, након тога очекује ме Србија Опен почетком јула, затим ме очекује Међународни турнир у Параћину, док ме у августу очекују турнири у Риги у Летонији а након тога и првенство Европе на Исланду.

О улагању у младе и талентоване наде, кроз Програм подршке младим талентима, генерални секретар ШСС Андрија Јоргић рекао је да је ово најмање што су могли да ураде, поготово када је реч о најуспешнијима.

– Србија је пребогата паметном децом, ми имамо златну децу . Ово је најмање што смо могли да урадимо, прво да их окупимо све, а онда најуспешнијима и да обезбедимо услове да се одлично развијају и постижу што боље резултате.Имамо плејаду младих преталентованих шахиста, чије време тек долази.

Шаховски савез Србије је ове године значајно подигао своје приходе, а за тако нешто заслужан је специјални саветник задужен за међународну сарадњу и спонзорски пул, Маријан Стричевић.

– Надам се да ћемо као и у другим спортовима, индивидуално повезивати са нашим спонзорима како би имали утабан пут ка својим циљевима. Ми се трудимо да испуњавамо наша обећања, да остваримо резултате које смо зацртали како би касније кренули у нову етапу. Ми смо ту за наше играче и верујем да они то препознају, рекао је Стричевић.

                                                                                                   Милица Драшковић

foto: LiveProduction

Додај коментар: