Scroll Top

Име које траје

ime-koje-traje
Сличне теме

Путујућа изложба Век Борбе у Нишу и Крушевцу

Борба је израсла у једну врсту аутентичне културне знаменитости и поново привлачи пажњу богатим културним садржајем, рекао је директор КЦ Ниш

Изложба сачињена од фотографија из богате архиве Борбе, која прати живот и пут ове медијске куће током читавог века њеног постојања,
тренутно је на турнеји која ће, до краја године, обићи двадесетак градова широм Србије.

Након Параћина и Ћуприје следеће станице биле су Ниш и Крушевац.

Шта је Борба била? Шта је сада? Кроз какве транзиције и периоде је пролазила и, оно најбитније, шта је изнедрила? Одговори на сва ова
питања крију се на више од 300 архивских фотографија, распоређених у 15 целина, које чине поставку изложбе.

Дух Борбе на југу Србије

У Галерији Културног центра у Нишу свечано отварање изложбе протеклог месеца уприличили су директор Срђан Савић и главни уредник Ликовног програма Никола Миловановић. Директор КЦ Ниш истакао је како је Борба одувек била симбол новинарства и угледан лист који је доживљавао трансформације.

– Током година Борба је израсла у једну врсту аутентичне културне знаменитости, због чега се ни у једном тренутку нисам двоумио око ове
изложбе. Драго ми је што Борба поново привлачи пажњу, као некада, својим богатим културним садржајем – поручио је Савић.

Ауторка изложбе Милица Драшковић спровела је присутне кроз временски тунел звани Век Борбе, а све заинтересоване Нишлије имале су прилику да виде поставку до 6. априла.

75 година нишког архива

Током своје посете Нишу екипа Борбе посетила је и Историјски архив овога града, с којим је уговорена и будућа сарадња у циљу ширења и
промовисања културе.

Директорка архива Снежана Радовић упознала је чланове редакције с радом архива и библиотеком у склопу установе.

Историјски архив Ниш ове године обележава 75 година обављања своје мисије, а то је прикупљање и чување трагова прошлости у виду
докумената, књига, фотографија, пројеката, плаката и сличног.

Радовићева је новинарима Борбе овом приликом представила и укоричене месечне комплете нашег листа који се чувају у овом архиву, али и друга драгоцена издања која баштине и која су доступна истраживачима.

Борба у Лазаревом граду

Изложбу “Век Борбе” Крушевљани могу да погледају до 24 априла у Легату Милића од Мачве.

Виолета Капларевић, директор КЦ Крушевац, истакла је на отварању да сам назив изложбе много говори, а првенствено то да је Борба име које дуго траје.

– Част нам је да је престоница цара Лазара, град Крушевац, управо један од 20 градова где ће бити уприличена ова изложба. Недавно сам била на
обележавању 101 године постојања имена Борба, када је КЦ Крушевац уручено признање. Наше познанство започето је пре више од две године, у месецу када је Крушевац обележавао 650 година постојања. Том приликом Крушевачком културном центру Борба је донирала 100 књига – подсетила је Капларевићева и додала да је сигурна да ће и у будућности имати успешну сарадњу.

Изложбу је отворио народни посланик Зоран Томић, који је исказао велику част што му је припала ова улога и подсетио на вредности на које се
часопис Борба фокусира.

– Ово је једна мала ретроспектива борбе коју смо ми, као нација, водили током Другог светског рата да бисмо подигли нашу земљу и створили бољу будућност за нове генерације. Увек ми је срце пуно када видим ћирилично писмо и драго ми је да часопис Борба промовише управо то. Имамо историју и културу којом можемо да се поносимо и хвалимо, а они који се мало боље разумеју у науку знају да је ћирилично слово ћ у квантној физици узето из нашег писма. Позивам све да посете изложбу у што већем броју јер она представља једну врсту надахнућа за нас, да наставимо своју борбу – рекао је Томић.

Захвалнице за допринос у реализацији изложбе директор Борбе Андрија Јоргић уручио је Виолети Капларевић и директору Легата Милића од Мачве Небојши Лапчевићу.

Легату је дарован и симболичан поклон у виду архивских фотографија Милића Станковића из Борбине богате фото-документације.

Галерија Милића од Мачве

Милић Станковић (1934-2000), академски сликар из Београда, родом из Мачве, један од најистакнутијих сликара у савременом српском сликарству, поклонио је Крушевцу крајем 2000. легат од преко 120 својих слика с темама из српске историје, од времена Стефана Немање до савременог доба, с акцентом на Косовски бој 1389. и Крушевац средњег века.
Првобитна идеја била је да се легат постави поред Грачанице на Косову, у посебно сазиданој кули, али како актуелне прилике то нису омогућавале, определио се за Крушевац, који је, у његовој свести, био симбол Косова.
Дајући поклон Крушевцу, Милић је поставио услов да стална поставка мора бити у објекту који гледа ка Цркви Лазарици, због чега је за Галерију изабран објекат у непосредној близини археолошког парка “Лазарев град” у Улици Цара Лазара.

Фото: Наталија Кунић

Додај коментар: