Scroll Top

IN MEMORIAM / Верица Недељковић (1929-2023)

in-memoriam-verica-nedeljkovic-1929-2023
Сличне теме

Шаховски савез Србије са жаљењем саопштова да је у Београду, 13. децембра 2023. године у 95. години преминула велемајстор Верица Вера Недељковић

Време и место сахране биће накнадно објављено.


Шаховски велемајстор Верица Недељковић

Рођена је у Придворици код Чачка 16. септембра 1929. године, са девојачким презименом Јовановић-Тошовић, а преминула 13.12.2023.године у Београду. Гимназију од осам разреда завршила је у Чачку и као одлична ученица ослобођена је Мале и Велике матуре. Студирала је на Машинском факултету Универзитета у Београду и дипломирала 2. фебруара 1955.год. као прва жена дипломирани инжењер бродоградње у Србији.

Шах је научила у чачанској гимназији и клубу „Борац“. Преласком у Београд 1948. на студије, учланила се у ШК „Црвена звезда“ и у њему заувек остала. Титулу националног мајстора добила је као победница на шампионату Југославије у Скопљу (1950), а титулу интернационалног мајстора ФИДЕ стекла је победом на међународном Зонском турниру у Херцег Новом (1954).

Титула велемајстора ФИДЕ уведена је знатно касније, па јој је призната и уручена 1977.године за освојено друго место на Турниру кандидаткиња у Пловдиву (1959). Тим резултатом Верица Недељковић је била званично трећа играчица на свету. Освојено друго место на Турниру кандидаткиња био је први, а остао и највећи домет у историји женског шаха у Југославији и Србији (касније су га поновиле Милунка Лазаревић и Алиса Марић).

Важнији појединачни резултати: Шампионати Југославије – 6 пута првакиња, Западноевропски зонски турнири – 4 пута првакиња, Турнири кандидаткиња за изазивачицу првакиње света – учествовала 5 пута узастопно и била је прва странкиња која је угрозила примат совјетских шахисткиња. Најближа круни била је у Пловдиву 1959.године када је освојила друго место.

Важнији екипни резултати: На олимпијади у Сплиту 1963.године Југославија је постигла свој највећи олимпијски успех у женском шаху освајањем другог места и сребрне олимпијске медаље (злато је за само пола поена више припало СССР-у). Допринос Верице Недељковић овом успеху је и до данас непревазиђен – освојила је 12 поена из 12 одиграних партија! Овај успех се и данас памти, и у новим евиденцијама се води ка одговарајући златној олимпијској медаљи за најбољи резултат на појединачној табли. На олимпијади у Оберхаузену 1966.године, женска шаховска репрезентација је освојила 4. место.

У клупским такмичењима, као члан ШК „Црвена Звезда“, Верица Недељковић је 9 пута учествовала на државним екипним шампионатима. Са екипом је освојила 3 државна првенства: и 5 пута друго место. Од бројних других међународних репрезентативних мечева истичу се реми са светском првакињом Биковом и победа над будућом светском првакињом Ноном Гаприндашвили у мечу СССР-Југославија у Кијеву 1959.год, као и резултат у мечу Југославија-СССР, Београд 1961.год. када је Верица Недељковић постигла најбољи резултат икад постигнут у мечевима против совјетских играчица са 5 освојених поена из 6 партија! Притом је пешачка завршница партије са шампионком СССР-а Ларисом Вољперт коју је Верица Недељковић добила ушла у уџбенике шаха. У мечу СССР-Југославија, у Лењинграду 1964.год. Верица Недељковић је опет победила тадашњу светску првакињу Нону Гаприндашвили.

Признања и награде: „Заслужни спортиста Југославије“ од 1957. године, Спортиста године града Београда за 1957. годину, најбоља спортисткиња Југославије за 1963. годину у анкети Танјуга, Указом Председника СФРЈ 1972.године одликована је Орденом заслуга за народ, Спомен плакета Града Београда 1944-1969, Плакета Града Београда 1944-1984, Плакета Спортског друштва „Црвена Звезда“, Златна значке Београда, Шаховског савеза Србије и Спортског друштва „Црвена Звезда“, у родном Чачку, у Чачанској кући славних спортиста, Верица Јовановић Недељковић је добила велику почаст и признање пошто је увршћена у спортске легенде Чачка (уз Драгана Кићановића, Жељка Обрадовића, Радмила Мишовића, и друге), у монографији „Београд – метропола шаха“ издатој 1997.год, Верица Недељковић је сврстана међу 9 „величанствених великана шаха“, 2007.године Влада Републике Србије додељује Верици Недељковић „Национално спортско признање“ за посебан допринос у развоју и афирмацији спорта, а посебно јој је била драга Награда за животно дело Спортског друштва Црвена Звезда, 2016. год.

Од 1953.године била је удата за интернционалног шаховског мајстора Срећка Недељковића (4.12.1923-2.1.2011), лекара, професора Медицинског факултета Универзитета у Београда, кардиолога, репрезентативца СФРЈ и селектора. Из фонда Националних признања којима су као Заслужни спортисти Југославије и Србије обоје награђени, узвратили су дарове шаху као покровитељи финалног турнира шаховског првенства студенткиња и студената Универзитета у Београду под називом ”Трофеј Верице и Срећка Недељковића” уз подршку Ректората Универзитета у Београду и Универзитетског спортског савеза Београда. Досадашњи победници турнира су истовремено државни репрезентативци и шампиони, као и учесници шаховских олимпијада.

Радила је дуго година на Машинском факултету Универзитета у Београду на Катедри за отпорност материјала. Академски степен магистра техничких наука стекла је 1974.год. Самостално је објавила уџбеник: “Графички радови из Отпорности материјала 1” у 4 издања по 3000 примерака (1971, 1973, 1978 и 1984.) и у коауторству “Таблице из Отпорности материјала” 1971. и “Приручник из Отпорности материјала” 1978.године. Коаутор је и у неколино научно-истраживачких радова. Пензионисала се 1987.године.

Фото: ШСС

Додај коментар: