Scroll Top

IV Фестивал имитације “Тајна“ ОЗ Смедерево

iv-festival-imitatsije-tajna-oz-smede
Сличне теме

На економији  Окружног затвора у Смедереву поводом дана ове установе, 8. септембра одржан је четврти Фестивал имитација осуђених лица под називом „Тајна“.

Поред свечаног програма, Централни догађај Фестивала било је такмичење у имитацији  осуђених лица на затворске казне из више различитих установа тог типа из наше земље. Осуђена лица добила су  прилику да покажу своју креативност и да на тренутак постану глумци и певачи кроз уметнички израз који су сами изабрали.

-Ова манифестација је уствари плод програма ресоцијализације осуђених лица, како у нашој установи тако и у свим установама за извршење кривичних санкција. У процесу ресоцијализације учествују осуђена лица, васпитачи, и све друге службе које својим радом покушавају да припреме лица лишена слободе за излазак са одслужења казне, где они треба да наставе један нови живот, и то живот без прављења нових кривичних дела, истакао је Горан Павловић, управник ОЗ у Смедереву.

Свој таленат присутнима је показало осамнаест осуђеника из девет казнено поправних завода у Србији, а ове године први пут су присуствовале и осуђенице Казнено поправног завода за жене Пожаревцу. Једна о њих је и И.Б. (48) која је за свој наступ одабрала лик Миме Шиш из чувене „Аудиције“, а како каже, већ је однела победу ове године на такмичењу прозе у Ваљеву.

-Учешће на оваквим манифестацијама мени значи пуно, јер  не желим да дозволим да зидови моје затворске собу буду границе мог света. Желим да изађем и да се дружим са људима са којима сам се дружила и пре казне. Ово је мој свет, рекла је И.Б.

Дејан Царевић, директор Управе за извршење кривичних санкција, похвалио је напоре запослених у Окружном затвору у Смедереву, али и осталим затворима који организују сличне манифестације.

-Ми данас имамо низ манифестација од којих неке имају већ и више деценијску традицију, као што је ликовна колонија у Сомбору, фестивал беседништва у Митровици, фестивал литералног стваралаштва у Ваљеву … Наш систем може да се похвали образовним, културним и спортским активностима које, уз обуке за дефицитарна занимања, чине суштину рада и сврху нашег постојања, а то је што успешнија ресоцијализација осуђених лица у друштво по истеку казне – казао је Царевић.

Службеник третмана смедеревског затвора Данијела Икановић, објаснила је  да је циљ свих запослених управо тај, да први дан издржавања казне буде и први дан припреме за отпуст осуђеника да би се што лакше укључили у друштвену заједницу.

-Важно је да осуђена лица оспособимо да се што лакше укључе у друштвену заједницу након издржане казне и нађу запослење, а оно што ми можемо да пружимо јесте пекарска индустрија и кулинарство. На нашој затворској економији постоји пољопривреда, воћарство и повртарство и сточарство, а  осуђена лица која имају искуства у бављењу овим врстама послова на затворској економији , овде могу само додатно да стекну нова знања., рекла је Икановић и додала да се нада да ће овим путем ова установа својим примером показати и осталим, да организовање овакве врсте фестивала је добро не само за службена, већ и за осуђена лица која се на тај начин афирмишу и  своје таленте  које покажу овде, изразе и ван затвора.

Фото: Наталија Кунић

Додај коментар: