Scroll Top

Изложба „Из два угла“

izlozhba-iz-dva-ugla
Сличне теме

У Установи културе Пароброд отворона је изложба слика Зузане Халупове и Мартина Јонаша под називом „Из два угла“, и трајаће све до 31. марта. Организатор изложбе је Наива Арт Култ Ковачица, а изложено је чак 83 дела, што је до сада највећа изложба ових великана наивног сликарства.

Два догађаја се везују за 2021. годину, када је ова изложба кренула у јавност, а то су 20 година од смрти Зузане Халупове и 25 година од смрти Мартина Јонаша, двоје најпознатијих сликара ковачичке наиве. Такође, поводом ових јубилеја организује се и њихова заједничка изложба “Из два угла” – њима у част, да се никад не забораве, која допуњује нова сазнања о ауторима, приближује њихов рад и свакако ће усрећити све који воле ликовну уметност.

Зузана Халупова (1925 -2001) Већ у својој раној младости испољава изразити уметнички таленат, као чланица Друштва жена, израђујући фолклорне ручне радове ведрих и свежих боја, компонованих по ванредном естетском укусу. Везла је мараме,кошуље, гоблене… Традиционалне мотиве допуњавала је сопственим орнаментима. Завршила је само пет разреда основне школе, где уз вез показује и свој цртачки таленат у коме се већ назире њен карактеристичан стил који ће касније бити основа њеног снажног и брзог успона у области наивне уметности у свету.

Зузана кроз своја дела приказала је живот, фолклоре, традицију и обичаје својих Ковачичана, а осликавајући свој живот, живот свих сусељана и обичаје свог народа, Халупова нас враћа у прошлост, упознаје са некадашњим радом у пољу.

Мартин Јонаш (1924 -1996) Рођен је 1924.године у Ковачици где је завршио шест разреда основне школе. Почео је да слика 1944. године. Излагао је на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству, као и на међународним изложбама наиве. За свој рад више пута је награђиван. Поред уља на платну, усавршио је и цртеж. На међународној изложби цртежа у Италији 1978. године Мартин Јонаш је освојио Златну медаљу, заједно са Далијем и Гутузом. Пишући о његовом цртачком таленту, један ликовни критичар у Италији га је назвао Јонаш Велики. 1976.године, пет графика Мартина Јонаша отиснуто је у злату и уврштене су у најбоље графике света – Капри, Италија.

Јонаш је успео да својим уметничким остварењима, плодовима своје имагинације, удахне посебна обележја и постигне препознатљивост, која се огледа првенствено у избору тема, а то су мотиви из сеоског живота. Човек- фигура је главни мотив слике, док посебно обележје и печат његовог стилског израза чине хипертрофирани удови, са монументалним длановима и стопалима.

Фото: Борба

Додај коментар: