Scroll Top

Изложбе ,,Природа“ и ,,Друштво“ у галеријама ,,Хаос“ и ,,Сањај“

izlozhbe-priroda-i-drushtvo-u-galer
Сличне теме

Од 20. фебруара до 18. марта у галеријама „Хаос“ (Доситејева 3) и „Сањај“ (Доситејева 11) радове ће представити Данка Димитријевић на изложбама „Природа“ и „Друштво“.

Уметница префињеног сензибилитета, која од својих почетака до данас приступа веома озбиљно свим задатим ликовним проблемима, представиће цртеже у галерији „Хаос“ и слике и скулптуре у галерији „Сањај“, иако обе изложбе чине једну концепцијску и тематску целину.

Сведоци смо данас гигантских промена, како у друштвима, тако још више у природи, будући да је човек толико загадио планету да се дешавају невероватне катаклизме и климатске промене. Еколошке теме су иначе у фокусу данашњице тако да и ликовна уметност представља поље деловања и реакције на очигледно човеково посрнуће. Птице су овде сублимат животних процеса на планети земљи, симбол и метафора за наш немар, за спутана крила којима не дамо да се размахну, али и за поновни могући узлет и спас уколико будемо разумни.

Радови Данке Димитријевић, посебно цртежи, поседују елементе асоцијативног, каткад апстрактног, имагинарног, поетичког призора, колористички енергичног, али са симболиком посебне осећајности, са унутрашњим звуцима попут оних које нам зна изазвати мелахолична музика или, како су то неки приметили, као туга коју носи „фадо“.

Ако цртежи у суштини и јесу ментални записи, онда су Данкине птице својеврсне емотивни искази њене сензитивне душе, дубоко промишљене и ликовно зналачки спроведене структуре, али и изрази њених забринутости над коначном судбином човековом и целе планете. Поставку у Хаосу прати одабрана фадо музика и глас Амалије Родригез.

Предговор за каталоге је сачинила историчарка уметности Јована Пикулић, која на једном месту истиче:

„Уметност Данке Димитријевић позива на повратак природи. Некада се на основу миграција птица одређивала смена годишњих доба, као и дужина трајања наступајућег климатског периода.

Престанком посматрања изгубили смо моћ предвиђања, па неспремно дочекујемо трагедије које смо произвели. Уколико је некада постојао захтев да уметност буде огледало стварности, затим да критички одрази стварност, па да ствара сопствену стварност; у Данкином раду препознајемо и једну нову тежњу – да врати човека стварности“…

Извор: данубеограду

Фото: Промо

Додај коментар: