Scroll Top

Јавно извођење перформанса “Movements : White” и разговор са Сањом Латиновић

javno-izvo-ene-performansa-movements-white-i-r
Сличне теме

 У петак, 19. августа са почетком у 19 часова у Салону МСУБ Сања Латиновић и Ранко Ђанковић са још пет учесника извешће перформанс “Movements : White ”(Покрети : бело) првобитно изведен 2012. године. Након перформанса који у просеку траје око 20 минута одржаће се разговор са уметницом  поводом тренутне изложбе и уметничке праксе. Разговор ће водити Уна Поповић, кустоскиња изложбе. Перформанс представља први заједнички рад Сање Латиновић и Ранка Ђанковића.

У перформансу публика је суочена са преносом неколико килограма вајарског песка са краја на крај зидног платна. Преношење се изводи синхронизованим покретима седморо учесника од којих су на белој површини зида транспарентни само њихови удови. Поступак наликује на кинетичку скулптуру а функција трансмисије материје симболично представља проблем комуникације и преноса информација. У преносу се дешавају губитци и шумови, оно што на послетку остане далеко је мање од примарне замисли.

Самостална изложба Сање Латиновић “Препрека или праг”осмишљена је као ревизија досадашње уметничине праксе примарно ради идејне и визуелне артикулације исте. Први пут обједињено и на известан начин систематизовано визуелно парирају и сагледавају се њене уједначене а опет различите изведбе као мисли о природи, изразу и темама перформанс акција. На формалном нивоу њене перформанс акције можемо класификовати поделом у три групе – 1. самосталне, често и радикалне изведбе, 2. колективни перформанси на нивоу промишљања телесно и ментално синхроног унутар духа заједништва, 3. кроз материјализоване инсталације и објекте наводи публику да учествује и преузме улогу главног перформ – актера. Све ово, појединачно и обједињено карактерише ауторкин специфичан приступ анализи стварања и одвијања уметничког чина који се најпре може схватити на нивоу спровођења облика различитих понашања, а не као један коначан, унапред форматиран модел од кога се не одступа.

Фото: Вељко Павловић

Додај коментар: