Scroll Top

Јавно кустоско вођење кроз изложбу ,,Ствари вибрантне – ствари свечане“

javno-kustosko-vo-ene-kroz-izlozhbu-st-2
Сличне теме

Позивамо вас на кустоско вођење кроз изложбу Ствари вибрантне – ствари свечане у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића. У среду 11. маја 2022. године од 17 часова изложбу ће тумачити кустоси Сенка Ристивојевић и Мирослав Карић.

Изложба Ствари вибрантне – ствари свечане названа је према једном цитату пронађеном међу белешкама Леонида Шејке, и представља серију прича о настојањима уметника да направе промене у друштву, о њиховом протесту који би водио ка свету коначно погодном за живот – ун монде енфин хабитабле (Андре Бретон). Ове сторије реконструисане су захваљујући личним предметима, фотографијама, документима, писмима, белешкама и другим сличним материјалима који се чувају у Музеју савремене уметности као архивска и документацијска грађа. Тринаест епизода омнибуса Ствари вибрантне – ствари свечане износе доказе и сведочанства, ресурсе за разумевање и читање уметности од времена историјских авангарди до данас, истичући аутентичне личности и сензибилитете појединих уметника.

Омнибус Ствари вибрантне – ствари свечане преноси приче о Милану Дединцу, Растку Петровићу, Вану Бору, Зори Поповић, Милици Зорић, Леониду Шејки, Ивану Табаковићу и Мирољубу Тодоровићу, њиховим маштарењима и тежњама, експериментима и трагањима, покушајима да обликују свет коначно погодан за живот.

Изложба је отворена у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића свакога дана од 12 до 20 часова, осим уторком, до 6. јуна 2022. године.

Фото: Промо

Додај коментар: