Scroll Top

Јавно кустоско вођење кроз изложбу ,,Ствари“

javno-kustosko-vo-ene-kroz-izlozhbu-st
Сличне теме

У свечаној Галерији – легат Милице Зоркић и Радољуба Чолаковића, 26. марта у 12 часова биће одржано јавно кустоско вођење кроз изложбу ,,Ствари“.

Позивамо вас да у суботу 26. марта 2022. године присуствујете јавном вођењу кроз изложбу Ствари вибрантне – ствари свечане у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића. Присутни ће имати прилику да погледају изложбу и да чују тумачење кустоса изложбе Сенке Ристивојевић и Мирослава Карића.

Изложба Ствари вибрантне – ствари свечане осмишљена је као својеврсни омнибус од укупно тринаест епизода, засебних сторија које се плету око употребних предмета, докумената, фотографија и других личних објеката уметника који су обликовали авангардну климу у Југославији и Србији почетком и средином двадесетог века. Лични предмети и ствари вибрирају и осветљавају различите сегменте личности уметника, као и околности, догађаје и прилике које су формирале ове аутентичне личности. У фокусу изложбе су архиви, документација и лични предмети остали иза Милана Дединца, Растка Петровића, Вана Бора, Зоре Поповић, Милице Зорић, Леонида Шејке, Ивана Табаковића и Мирољуба Тодоровића, док кулисе поставке чине уметничка дела из колекције Музеја савремене уметности.

Захваљујући овим материјалима, уметници нам се представљају као људска бића са својим опсесијама, тежњама и маштарењима о далеким путовањима, померању границе између живота и уметности, као и покушајима да својим делима и деловањима промене свет.

Овог пута, кустоси ће публици приближити неке од епизода омнибуса и говорити о својим открићима и искуствима у раду на осветљавању тајни појединих уметника.

Изложба Ствари вибрантне – ствари свечане отврена је у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића свакога дана од 10 до 18 часова, осим уторком, до 6. јуна 2022. године.

Фото: Бојана Јањић, МСУБ

Додај коментар: