Scroll Top

Мариа Манакова и Никола Радовановић победници Појединачног првенства Србије 2022.

maria-manakova-i-nikola-radovanovi-p
Сличне теме

У Параћину је у среду, 23. марта, завршено Полуфинале појединачног првенства Србије за 2022. годину. 54-оро шахиста у апсолутној конкуренцији (ОPEN) и 13 шахисткиња у конкуренцији жена такмичило се за 4 места која воде директно на појединачне шампионате Србије. И овог пута се показало да фаворитима неће бити лако да оправдају очекивања.

На церемонији затварања играчима се обратио Драган Лазић, председник ШС Србије, а затим је најбољима уручио пехаре и медаље.

У OPEN конкуренцији водила се жестока борба, играчи су се смењивали у вођству, да би на крају њих четворица поделила 1-4. место са по 6,5 поена. Таман толико места колико директно воде на шампионат. Додатни критеријуми одлучили су у сјају медаља и износу новчаних награда, па је тако прво место припало IM Николи Радовановићу, друго место FМ Ивану Мартићу, треће IМ Вуку Ђорђевићу, док је IМ Миодраг Перуновић, на 4. месту остао без медаље, али са директним пласманом на шампионат.
Групу играча са по 6 поена од 5-11. места предводи први носилац, VМ Лука Будисављевић, испред VМ Мише Папа који је сјајно играо у првој половини турнира, али га је слабији финиш коштао заслуженог пласмана.

Иначе, скорашњу одлуку руководства ШС Србије да се мушка конкуренција преименује у ОPEN конкуренцију сјајно су искористиле 3 наше шахисткиње које су се сјајно бориле са боље рејтингованим мушкарцима и на крају су све три завшриле са плусом у рејтингу. Треба истаћи сјајну игру WIM Тијане Благојевић, која је са 6 поена завршила на 7. месту.

У конкуренцији жена први фаворит по рејтингу WGМ Мариа Манакова поновила је успех са прошлогодишњег Полуфинала. Овог пута поделила је прво место са сјајном WFМ Миленом Вујчић са по 5 поена из 7 кола, али јој је због бољих додатних критеријума припао победнички пехар и златна медаља.

Три шахисткиње су сакупиле по 4,5 поена, али ја за директни пласман на шампионат било места само за две. По додатним критеријумима, треће место освојила је WGМ Ирина Чолушкина а четврто WIМ Јована Срдановић. WIМ Љиља Дрљевић, је због слабијег старта, завршила као пета и има статус прве резерве за шампионат.

Судије такмичења, међународне судије Наташа Савић и Зоран Новоселски без проблема су обавили свој посао. Волонтерски су им помагали IА Доминик Дервије, као и двоје младих судија Стефан Радојковић и Милица Јевтић.

Комплекс базена “Престиж” и шаховски радници из Параћина још једном су показали да са пуним правом све чешће добијају поверење шаховских савеза за организацију разних типова такмичења

Додај коментар: