Scroll Top

Јавно предавање Ервина Вурма

javno-predavane-ervina-vurma
Сличне теме

У склопу изложбе „Један минут заувек” уметник Ервин Вурм ће 30. маја одржати Јавно предавање испред Музеја савремене уметности са почетком у 20 часова.

Уметниково предавање представља поклон свим љубитељима уметности.

Овом приликом Ервин Вурм ће са публиком поделити своје богато, тридесетогодишње искуство, и том приликом говорити о свом уметничком приступу и досадашњим остварењима.

Изложба „Један минут заувек” Ервина Вурма у Музеју савремене уметности у Београду прва је самостална изложба истакнутог аустријског уметника у Србији и његова прва велика изложба на Балкану. Представљена на свих пет нивоа музеја, пиказује комплексан стваралачки, тридесетогодишњи опус овог уметника од 90-их година прошлог века до данас. Поред једноминутних скулптура на изложби су представљени и други иконични радови аутора као што су „Узана кућа” (Нарроњ Хоусе), Дебели аутомобил” (Фат Цар) „Дебела кућа” (Фат Хоусе), апстрактне и перформативне скулптуре али и сви они пратећи медији у којима уметник континуирано ради и који чине неизоставан део његовог уметничког речника, као што су фотографије,видео-радови, перформанси, цртежи и слике, као и радови из нове продукције.

Вурм је посебно за изложбу у Београду извео нову серију својих перформативних скулптура у глини, према моделима најзначајнијих грађевина које припадају југословенском модернистичком наслеђу Београда. Кустоси изложбе су Маја Коларић и Жером Санс.

Ервин Вурм (1954) је аутријски уметник који живи и ради у Лимбергу у Аустрији, један је од тренутно најистакнутијих уметника савремене светске уметничке сцене. Међународно признање стекао је јединственим приступом скулптуралној пракси кроз демистификацију и проширивање традиционалног појма скулптуре и њеним поновним стварањем кроз перформанс, видео, фотографију и цртеж.

Вурм је славу стекао током 90-их година прошлог века управо серијом једноминутних скулптура кроз које уметник подвргава себе, извођаче и публику парадоксалним или некад апсурдним ситуацијама које у основи преиспитују наше уобичајено понашање, стечене навике и дотичу већину егзистенцијалних питања. Вурмова једноставна упутства и цртежи позивају на учешће кроз инклузиван, забаван и друштвено партиципативан приступ, преиспитујући истовремено свету и конвенционалну вајарску традицију где публика кроз игру, плес и покрет постаје и сама једноминутна скулптура.

Присуство предавању је бесплатно. Бесплатан улаз важиће само за јавно предавање, док су улазнице за изложбу „Један минут заувек” у продаји по редовним ценама.

Фото: Промо

Додај коментар: