Scroll Top

Почиње 36. Фестивал младих песника

pochine-36-festival-mladih-pesnika
Сличне теме

У зајечарском позоришту, јуче на конференцији за медије, најављен је 36. Фестивал младих песника који ће бити одржан у периоду од 26. до 28. маја у Зајечару.

Председник уметничког савета фестивала Власта Младеновић подсетио је на историјат фестивала, рекавши да је Сергеј Лајковић  1969.године основао манифестацију под називом “Млади мај”, да је било пауза у организацији те да је због тога сада 36.  а не 53. фестивал. У почетку је то био сусрет младих стваралаца Југославије а данас је, могло би се рећи, регионални фестивал  у коме ове године  учествују ствараоци из Босне и Херцеговине и  Северне Македоније:

-Ове године Фестивал ће отворити Шимо Ешић Из Тузле , који је био учесник првог “Младог маја” и неколико наредних а ја сам био најмлађи учесник. Тада је био веома млад песник а недавно је обележено 50 година његовог стваралаштва. Он је класик поезије за децу и омиљен дечији песник попут Добрице Ерића и Љубивоја Ршумовића. Искра Пенева  је песникиња и преводитељка, која доста ради на спајању културе И књижевности  Србије и Северне Македоније , рекао је Младеновић и истакао да ће и  наредних година обавезно учествовати песнци  из региона али и  из источне Србије зато што Тимочка Крајина има велике писце и песнике који не треба да буду запостављени.  Младим и талентованим песницима овај фестивал посебно много значи  па ће они ће убудуће бити више заступљени.

Милош Петковић, Извршни секретар Фестивала истакао је да се на конкурс јавило 46 младих песника од којих је уметнички савет, који је уједно и жири, једногласно изабрао шесторо финалиста. Млади песници су не само из Србије већ и из Црне Горе и Босне И Херцеговине. Петковић је говорио и о пратећем програму 36.фестивала младих песника

-Већ првог дана Фестивала, радови чланова удружења лица са посебним потребама и са инвалидитетом биће представљени у оквиру програма  “Песма на дар”, а  након тога предвиђен је портрет песника Дејана Алексића. Сутрадан је предвиђено представљање радова  ученика Основних школа “Десанка Максимовић” из Зајечара и “9.српска бригаде” из Бољевца. У оквиру програма под називом” Књижевни часописи данас”-биће представљене “Књижевне новине”. После тога имамо “Поезију преводницу” где ћемо представити  савремену норвешку лирику – 38 песника рођених од 1970. до 1990. године. Представићемо и Ђорђа Деспића у програму”Аутохипноза”. Последњег дана имамо Осврте- преводе Алена Бешића, који  је превео књигу Вилијама С. Мервина “Време за врт”. Након тога предвиђен је  наступ учесника младомајских сусрета. Говориће Шимо Ешић, Власта Младеновић, Живко Николић и Јовица Тишма. И на крају оно због чега фестивал и постоји – промоција книге победнице 35. Фестивала, Маје Стојанац под називом “Писма Синтији” и наступ финалиста. На самом крају  36. Фестивала младих песника биће проглашен победник и уручена награда” Сергије Лајковић.

Фото: Промо

Додај коментар: