Scroll Top

Јавно вођење кроз изложбу Ставови и форме: Уметност као форма мишљења

javno-vo-ene-kroz-izlozhbu-stavovi-i-fo
Сличне теме

У суботу 8. октобра у 13.00 часова ћете имати последњу прилику да погледате изложбу ,,Уметност као форма мишљења“ у галерији – легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића.

Уметници: Павле Бановић, Милица Билановић, Виктор Цвејић, Катарина Јовановић Аллфа, Лука Личина, Немања Миленковић, Константинос Пателис Милићевић, Тијана Петровић и Адриенн Úјхáзи  

Кустоси изложбе Небојша Миленковић и Мирослав Карић, а кроз изложбу води кустос Мирослав Карић.

Узимајући за полазиште неке од теза чувене, историјске изложбе Живиш у својој глави: Када ставови постану форме Харалда Земана из 1969., свакако најславније изложбе уметности какву данас познајемо – поставка Ставови и форме жели да одговори на питање/дилему да ли су, и у којој мери, искуства нових уметничких пракси 1960-их и 1970-их присутна у схватању уметности аутора млађе генерације (старости до 30 година).

Изложба „Ставови и форме“ фокусирана је на радове оних уметница и уметника код којих препознајемо ехо историјских концептуалних пракси и који, саобразно контекстима времена у ком живе, у уметности траже израз и излаз кроз деловање засновано на брисању и релативизовању граница између приватног и јавног, као и мишљења и стварања уметности.

Било да полазе од личних, уметничких и породичних историја или се баве општијим, условно речено, универзалнијим темама – кроз истраживања и чињења концепцијских искорака из или унутар медија за које су се формално едуковали – уметнице и уметници поставке „Ставови и форме“ реагују на социјално-политички и уметнички контекст. Поред (не)могућности артистичког језика, истражују и перформативне потенцијале и капацитете властитих (уметничких и друштвених) тела.

Фото: Промо

Додај коментар: