Scroll Top

Јоргић: На Косову и Метохији започињемо кампању враћања шаха у школе

jorgi-na-kosovu-i-metohiji-zapochinem
Сличне теме

Генерални секретар Шаховског савеза Србије Андрија Јоргић обишао је данас храм Светог Саве у јужном делу Митровице и посетио породицу свештеника Ненада Стојановића. Поред својеврсне подршке, била је ово прилика за причу о промоцији правих вредности, као и краљевске игре, шаха, као најбољег спорта за вежбање најважнијег органа у нашем телу – мозга, и његовом значају за ментално здравље.

Посета Косовској Митровици била је прилика за симболичну објаву почетка кампање за враћање шаха у школе.

Ово је Јоргићу пета посета Косову И Метохији за годину дана – од прошлогодишње прве посете представника Шаховског савеза Србије након 4 деценије, преко Видовданског турнира прошле, па ове године, доделе Светосавске повеље у Сочаници, до круне свега тога – посете оцу Ненаду Стојановићу и храму Св.Саве.

“Данашња посета је круна свега, а данас смо у поети нашем пријатељу Стојановићу, пароху Ненаду, брату Ненаду, могу слободно да кажем. Данас је почетак наше кампање и Шаховског савеза Србије да вратимо шах у школе, да не буде као изборни предмет, него да се уведе у школе као обавезни предмет да нам се деца развијају”, рекао је Јоргић.

Он је испед храма Светог Саве у јужном делу Митровице послао поруку да шах не познаје ни веру ни нацију већ да шах играју сви.

“Шах је једна витешка и племенита игра и само у шаху имате да када изгубите партију устанете и као прави витез пружите руку противнику и размишљате, наравно, да му се што пре реванширате”, напоменуо је Јоргић. 

Андрија Јоргић је са својим сарадницима деци са КиМ донео на поклон шаховске гарнитуре. 

Андрија Јоргић је у посети Косовској Митровици и у име часописа Борба, па је ово била прилика И за оно чиме се овај лист бави – промовисање правих вредности, из културе, старих заната И традиције.

“Данас смо овде и у име часописа “Борба” са главном уредницом Еленом Стојановић како би смо промовисали праве вредности, а то су оне вредности којима се “Борба” и бави и пише о њима, из културе, традиције старих заната и мислим да је ова данашња посета круна тога и да ћемо направити један добар интервју са братом Ненадом”, напоменуо је Јоргић.

Изразио је жељу за што чешћим дружењем јер у окружењу у коме се налази храм Светог Саве у јужном делу Митровице опасан је жицама и потребни су добри сигнали.

Јереј Ненад Стојановић рекао је да је Јоргић на ТВ Мост гледао причу о храму Светог Саве у јужном делу Митровице и да је након тога изразио жељу да обиђе овај храм.

“Било која посета наших Срба и наших људи нама значи пуно. Значи да смо заједно у свим проблемима и даје нам у будућем животу снагу за напредак, даје нам крила и још се боље боримо да останем овде на нашим просторима”, поручио је јереј Ненад Стојановић. 

“Брат Ненад је стуб, симбол опстанка српског народа на просторима Косова и Метохије и желимо да кроз шах и кроз “Борбу” још једном подвучемо и покажемо праве вредности”, закључио је Јоргић.

Извор и фото: ТВ Мост

Додај коментар: