Scroll Top

Још увек верујем у таленат и истину

josh-uvek-verujem-u-talenat-i-istinu
Сличне теме

МИЛЕНА БОЖИЋ, ГЛУМИЦА У УСПОНУ И ЗВЕЗДА СЕРИЈЕ „КЛАН“

Утешна је чињеница да квалитет, макар у ситном удару у времену, добија прилику да заискри, коначно изазове ватру, можда чак распламса пожар и помери медиокритете из „млакости“

Уз серију „Клан“ гледаоци крај малих екрана су имали прилику да продру у само срце криминалних организација, њихових послова и проблема. Али намера редитеља Слободана Скерлића и целе ауторске екипе била је да сруши предрасуде о криминалцима као херојима асфалта, па смо тако имали прилике да пратимо уздизање два пробисвета немилосрдним и крајње безобзирним радњама до самог врха подземља. Колико је тешко снаћи се у оваквој причи као млада девојка, како изгледа рад на овако несвакидашњем и захтевном пројекту и шта је све потребно једном неафирмисаном глумцу на почетку каријере како би остао доследан себи и својим уверењима само су нека од питања о којима смо имали прилике да поразговарамо са главном протагонисткињом серије Миленом Божић.

Улогу Јуце у серији одиграли сте веома верно. Како сте дошли до те улоге и верујете ли да такве девојке постоје?

– До ове улоге сам дошла путем кастинга и то је ствар о којој волим и инсистирам да говорим, у нади да ће се можда нешто у будућности променити, те да ће и други редитељи и продукције скупити храброст и време да учине исто. Да не верујем да такве девојке постоје, вероват- но бих била окружена вилама, једнорозима, шарене дуге би се протезале изнад наших глава, а ја бих имала крила, у најмању руку. Девојке са превеликим, а погрешно утемељеним амбицијама су свуда око нас.

Опасни момци,оружје, дрога,новац,моћ… Све смо то гледали у серији, а да ли сте се у животу сретали са таквим људима?

Увек ми је било узбудљиво хватати се укоштац са стварима које не познајем, које ми нису блиске и од којих ме је помало страх. Страх је природно урођено осећање које вам указује на потенцијалну опасност. Шта се дешава када страст замени страх? Мени је било важно одгонетнути питање узбуђења које људи осећају кад добију моћ посредством оружија и осталих нелегалних радњи. Ипак, треба разумети живот у немаштини јер се са те тачке генерише све остало зло.

Девојке са погрешно утемељеним амбицијама су свуда око нас

Да ли сте задовољни како сте се уклопили у целу екипу и са ким сте од колега имали најбољу сарадњу?

Волим да радим са људима узбудљиве природе, чији је мозак у великој брзини, који стално испитују границе маштовитости до које их таква њихова природа може довести. На срећу, све ове особине препознала сам код колега са којима сам најчешће и снимала, Александром Димитријевићем, Амилом Терзимехић и Анђелом Поповић.

Да  ли  вам је  неко од старијих  колега помагао?

Нисам имала прилику да кадар у дужем трајању делим са старијим колегама глумцима, али су моје колеге како испред, тако и иза камере, одашиљале поверење, љубав и сигурност, тако да се нисам питала о њиховом искуству, јер су по својој професионалности и острашће- ности у раду, сви били једнаки. Због њих сам се осећала довољно комотно и могла сам да остварим свој пун замах.Тако су они мени стално помагали.

фото Firefly Production

Да сте сами бирали, коју улогу бисте одабрали?

Улогу Шока или Бубона!

А када се осврнете, да ли бисте неку сцену можда другачије изнели? Памтите ли која је била највећи глумачки изазов?

Сигурно да бих. Никад не могу бити у миру сама са собом, нити посматрати себе без неког критичког осврта, јер имам одређене захтеве према Милени, коју гледам. Што се тиче објективне стварности, имала сам инспиративну и плодоносну сарадњу са редитељем Слободаном Скерлићем и била лепо вођена кроз цео процес. Највећи изазов била је сцена коју сам иницијално сматрала једноставном и лаком за разумети и одиграти, али су трема и притисак првог снимајућег дана то променили, па смо морали да је снимимо из неколико дублова. Тада сам то сматрала за апокалиптичан догађај.

Колико је тешко пробити се, бити цењен без такозваног скретања са пута? Колико је заправо тешко остати свој?

Постоји нешто што се у мом светоназору чини легитимним и оно што мој желудац никада не би поднео. Ипак свој посао не волим толико да бих жртвова­ла миран сан или прво јутарње умивање гледајући особу у ог­ледалу које се гнушам и коју не препознајем. Лако је сачувати се када познајете сопствене мерне јединице, укус, границе и природу љубави коју гајите према својој професији. И уко­лико се клоните лажи, посебно према себи самом. Да ли ми је због тога теже? Сигурно да јес­те, али то не сматрам никаквом неправдом, јер то је питање ис­кључиво моје одлуке. Тешко је када кроз зрење, освешћујете да у животу (послу) владају меди­критети који се приклањању тривијалним ставовима, не пра­већи разлику између оног што је суштинско и онога што није, под окриљем флоскуле „ствар уку­са“. Ипак утешна је чињеница да квалитет макар у ситном удару у времену, добија прилику да за­искри, коначно изазове ватру, можда чак распламса пожар и помери медиокритете из њихове „млакости“. Зато немам права на малодушност и још увек верујем у таленат и истину.

Какви су планови за будућност?

– У плану ми је наставак сни­мања серије„Клан“, а гајим наду у поновно оспособљавање позо­ришних сцена  и играње представе ,,Осам жена” у НП „Тоша Јовано­вић“ и монодраме„Нана“ , која је тренутно на репертоару АКУД ,,Бранко Крсмановић”. Мој фокус ће као и до сада остати усмерен ка стварима које ми се буду чиниле смисленим и важним. Пресу­дан ће бити садржај и квалитет без обзира на медиј. Оно што ме растужује је чињеница да се позориште затворило у својој учмалости, самовољи управни­ка и њихових личних укуса и од­лука, као и ансамблима, који су утврђени и непромењљиви попут 10 божијих заповести, па се питам како се до могућности играња у београдским позориштима уопште долази? Са друге стране, хиперпродукција телевизијског садржаја може довести до већег броја прилика и могућности из­бора. Да сумирам, по мом идеал­ном сценарију једнако играм и у позоришту и на телевизији и то међусобно усклађујем. Видеће­мо хоће ли се реална будућност са тим сложити, али за то ћу се борити!

аутор ИВАНА ЗОРКИЋ

Додај коментар: