Scroll Top

Јубиларни 10. фестивал савременог циркуса

jubilarni-10-festival-savremenog-tsirku
Сличне теме

Под слоганом „Живи циркус”, Циркобалкана фестивал одржава се у оквиру 56. Битефа, од 20. септембра до 1. октобра у, по први пут, два циркуска шатора. Циркобалкана, регионални путујући фестивал, ове године обележава десетогодишњицу постојања, и на једном месту окупља локалне, регионалне и европске циркуске праксе, подстиче сарадњу и размену искустава. На тај начин, овај јединствени фестивал представља савремени циркус кроз његов аутентични и иновативни извођачки вокабулар који произлази из његове трансдисциплинарности.

Шатори ће бити постављени на адреси Жоржа Клемансоа 37 (Лука Београд, Силоси Београд) а публика ће имати прилику да погледа представе трупа и уметника из Србије, Француске, Италије, Шпаније, Словеније и Хрватске.

Под слоганом „Живи циркус” уметнички тим фестивала жели да укаже на своју непрестану борбу за циркус као значајну уметничку форму, за циркус као средство изражавања и критике друштва, за циркус који у бурним временима притисака, контроле и разних ограничења има шта да каже, понуди и натера на размишљање.

Фестивал се реализује у партнерству са БИТЕФ фестивалом и Француским институтом у Београду, уз логистичку подршку Силоса Београд, ГАИА покрета и Луке Београд.

У оквиру фестивала одржава се и бесплатни едукативни програм „Фабрика савременог циркуса“ за младе од 15 до 25 година, током којег имају прилику да науче основе циркуских дисциплина, употребу циркуса као извођачког језика, али и писање уметничких пројеката. Програм подржава Министарство културе и информисања.

Илустрација: Циркобалкана

Додај коментар: