Scroll Top

Јубиларни 10. Међународни фестивал саксофона у Србији – BELGRADE SAXPERIENCE

jubilarni-10-medjunarodni-festival-saksofona-u-srbiji-belgrade-saxperience
Сличне теме

10 година развоја саксофона у Србији – До сад одржано 150 концерата са преко 450 учесника

Јубиларни 10. Међународни фестивал саксофона у Србији -BELGRADE SAXPERIENCE биће одржан од 28. до 30. септембра у Београду

Belgrade Saxperience основан је 2014. године као иницијатива Удружења саксофониста Србије са саксофонистом Миланом Савићем на челу.

Милан Савић, оснивач и директор фестивала је поводом јубиларног издања изјавио: „Радује ме да ове године обележавамо јубиларни, десети фестивал саксофона. Када се осврнем на период иза нас који је протекао невероватно брзо, могу да кажем да сам поносан и задовољан јер смо за ових десет година у оквиру фестивала организовали преко 150 концерата у Београду и у 12 градова широм Србије, са близу 450 учесника из 15 земаља. Одржали смо око 50 мајсторских радионица за наше ученике и подстакли 11 домаћих композитора да обогате наш репертоар за саксофон са укупно 16 нових композиција”.

„Ове драгоцене активности које већ десет година мотивисано организујемо, значајно утичу на афирмацију саксофона и развој културне сцене у Србији. Наши млади саксофонисти имају могућност да се информишу са свим дешавањима у свету саксофона, а захваљујући новим сазнањима остварују боље резултате на међународним такмичењима и самим тим представљају Србију у најбољем светлу. Такође, гостујући саксофонисти одржавају висококвалитетне концерте за нашу публику и тако Београд потврђује своје значајно место на светској музичкој сцени као дестинација са разноврсним и квалитетним културним музичким садржајем,” нагласио је Савић.

Током јубиларног издања српску престоницу посетиће неки од најзначајнијих европских саксофониста који ће током фестивала одржати концерте и мајсторске курсеве.

На позив фестивала Белграде Saxperience , још један домаћи аутор компоноваће ново дело за саксофон чије премијерно извођење је управо оно по чему се програм фестивала посебно издваја Посебан сегмент фестивала чини програм Мини Saxperience који је посвећен будућим професионалним саксофонистима и деци.

На овим концертима представљају се младе наде саксофона из Србије.

Љубитељи саксофона уживаће и у сада већ традиционалној, концертној турнеји Saxperience On Tour која ће се одржати током новембра и децембра, у културним центрима у Смедереву, Пироту, Лесковцу, Вршцу, Сомбору и Ужицу.

Саксофониста Милан Савић, оснивач фестивала, ће одржати шест концерата и шест мајсторских радионица.

Циљ турнеје је едукација и развој публике.

Фото: Промо

Додај коментар: