Scroll Top

Јубиларно стото извођење „Једночинки” А.П.Чехова у интерпретацији Милановачког позоришта

jubilarno-stoto-izvodjenje-jednocinki-a-p-cehova-u-interpretaciji-milanovackog-pozorista
Сличне теме

Обележавајући 120 година рада и постојања театра у Горњем Милановцу, а у част бардова глумишта града под Рудником Драгољуба Драшка Обреновића и Бранка Недељковића на малој сцени Милановачког позоришта у суботу, 13. маја 2023. године поново су изведене Једночинке А.П. Чехова, Јубиларни стоти пут

Представу је на сцену поставио редитељ Бранко Кнежевић уз несебичну помоћ драмске уметнице Љиљане Драгутиновић.

Реч је о најизвођенијој и у протеклих 10 година вишеструко награђиваној представи Милановачког позоришта.

Кроз деценију наступа, представљене су Једночинке у земљама региона и Европе. Стигле су и до Русије где су у част 78. годишњице ослобођења Волоколамска и одбране Москве представљене грађанима Руске Федерације.

Кроз “слике”: “Медвед”, “О штетности дувана”, “Трагичар од невоље. “Лабудова песма” и “Просидба” многи глумци су прошли кроз поставу и освајали различите награде.

Предраг Лошић је за улогу Ивана Ивановича Толкачова освојио награду Миливојев штап и шешир, што је највредније глумачко признање на пожаревачким Сусретима варошких позоришта Србије.

Исте године за сликовито креирање лика награђен је и Драгољуб Драшко Обреновић који је отелотворио лик Њухина.

У односу на премијерно извођење 2013. године, представа је неколико пута адаптирана.

Већа корекција представе је урађена 2019. године, када је због смрти Драшка Обреновића уместо једночинке О штетности дувана на сцену, постављена Чеховљева Просидба.

Лик спахије Чубукова, до смрти 2022. године, тумачио је Бранко Недељковић. У подели за јубиларно стото извођење лик Чубукова отелотворио је редитељ представе Бранко Кнежевић.

Да подсетимо, Једночинке су прожете хумором и благом иронијом. У њима нема јунака, нема великих збивања, нема замршене фабуле, већ комичних ситуација карактеристичних за обичне људе.

Актуелна поставка представе су: Бранко Кнежевић, Татјана Рашић, Крсман Недељковић, Виктор Вујић, Тамара Миловановић, Ђорђе Ђурђевић, Ђорђе Петровић и Предраг Лошић.

Костиме је осмислила Биљана Кнежевић, мајстор сцене је Милан Аћимовић, а тон и светло потписује Горан Драгутиновић.

Фото: Милановачко позориште

Додај коментар: