Scroll Top

Класика ме је научила слободи

klasika-me-je-naucila-slobodi
Сличне теме

Стефан Ђоковић, оперски певач, композитор, пијаниста и модни дизајнер

Све је почело од клавира. Касније сам ту инспирацију и креативупреточио у дизајн

Оперски певач, композитор, пијаниста и модни дизајнер, само су неки од епитета који описују свестраног уметника Стефана Ђоковића.

Родом је из Крагујевца, музиком се бави 22 године, а гласовне и музичке способности усавршавао је на универзитетима у Београду и Лондону.

Наступао је на бројним светским сценама, а однедавно је, у сарадњи с првом дамом Србије Тамаром Вучић, покренуо низ хуманитарних концерата “На крилима музике”, са жељом да се култура врати кући, у домове културе широм Србије.

Последњих година његово име се истиче и у свету моде.

С брендом “Стефан Ђоковић цоутуре” учествовао је на недељама моде у Дубаију, Милану, Београду и Подгорици, а посебно се истакао на Недељи високе моде у Паризу.

Са Стефаном смо причали о његовим почецима, афинитетима, као и плановима за будућност.

Упоредо се бавите модним дизајном, оперским певањем, као и компоновањем и интерпетацијом класичне музике. Од чега је све почело?

– Све је почело од клавира. Класична музика је моја прва посвећеност и уметнички израз, који ме је кроз школовање обликовао, научио дисциплини, али и слободи креативности. Касније сам ту инспирацију и креативу преточио у дизајн. Потреба за компоновањем је дошла стидљиво, а ноте су нашле своје место у скицама које постају хаљине високе моде.

Каријеру модног дизајнера започели сте с идејом реконструкције оперског костима. Како се развијао ваш модни израз отад?

– У октобру се навршава пет година откако сам направио свој бренд. Опера је била инспирација за прву ревију и она је моја инспирација и даље. Оперске диве су жене које својим раскошним талентом сваки костим учине магичним, баш као што и све жене које носе моје креације истакну њихову лепоту својим карактером.

Недавно сте у Подгорици представили нову колекцију. Чиме је она инспирисана?

– Колекција коју сам представио на Монтенегро фешн вику инспирисана је бојама које су, овога пута, биле јарке и другачије од свега што сам до сада радио. Тренутно је у припреми колекција високе моде коју ћу представити у Паризу, где ћете видети моју инспирацију у пуном сјају.

На који начин упарујете материјале, дезене и кројеве?

– То је занат који се учи до краја живота. За мене је најважније да никада не правим компромисе када је квалитет материјала у питању.

Шта волите да истакнете својим креацијама?

– Волим да истакнем лепоту жене. Знам да звучи као клише, али мислим да је то, на крају крајева, једино битно.

Остварили сте велики успех на недељама моде у Дубаију и Милану, као и на Недељи високе моде у Паризу. Колики је изазов истаћи се међу светски признатим дизајнерима?

– То је велики изазов и велика одговорност. Када се појавите било где у свету, представљате не само себе и свој рад већ и своју земљу. То су искуства због којих напредујете и на тај начин се развијате, окружени конкуренцијом, од које се може много тога научити.

Да ли више уживате у осмишљавању колекција за масовно ношење или за високу моду?

– Искрено, више уживам у колекцијама високе моде, када потпуно могу да пустим машти на вољу и покажем да је све могуће.

Да ли планирате да пласирате свој бренд и на инострано тржиште?

– То јесте план, међутим за остварење истог очекује ме много рада и одрицања, али уз подршку тима који сам окупио, сигуран сам да ћемо тај
план и остварити.

Како изгледа ваш стваралачки процес када је у питању мода, а како када је музика?

– Сваки стваралачки процес личи један на други. Када се креативност пробуди, тада сам или за клавиром или осликавам скице и увек се радујем крајњем резултату.

Као оперски певач, наступали сте у бројним светским метрополама. Који наступ вам је остао у посебно драгом сећању?

– Сваки наступ се памти. Онај на који ме сви подсећају био је у Њујорку, где сам стао на сцену великог Карнеги хола.

Недавно сте покренули низ хуманитарних концерата “На крилима музике”. Шта нам више можете рећи о томе?

– То је пројекат на који сам изузетно посебан и ком сам посвећен. Нашу посвећеност и визију препознала је Фондација Моззарт, која нам је дала ветар у леђа да обиђемо Србију на крилима музике. Прва дама гђа Тамара Вучић дала је своју подршку и њено покровитељство нам изузетно значи. Сада само на пола пута, обишли смо шест градова, остало је још толико. Радујем се наредним концертима у Крагујевцу, Пожаревцу, Врњачкој Бањи, Прибоју, Суботици, Зајечару и Новом Саду. Важан циљ овог пројекта је да се приход од улазница донира домовима културе и да тиме локалне заједнице помажу својим културним установама које су срце окупљања, посебно у мањим градовима.

Какви су вам планови за будућност?

– Планирам да се у неком тренутку и одморим јер ме очекују концерти, Недеља високе моде у Паризу, изузетно битан наступ у београдској Арени 28. октобра, када ћу наступити са светски познатим члановима Ил Дива. За све то биће потребно много енергије.

Фото: Милош Милетић

Додај коментар: