Scroll Top

Књига о генерацији која је целом свету показала средњи прст

knjiga-o-generaciji-koja-je-celom-svetu-pokazala-srednji-prst
Сличне теме

Ускоро српско издање књиге Pleasе Kill Me: нецензурисана усмена историја панка

Књига Pleasе Kill Me: нецензурисана усмена историја панка у издању Маскома појавиће се ускоро пред домаћим читаоцима.

Lou Reed, Iggy Pop, The Ramones (Dee Dee Ramone, Joey Ramone), Andy Warhol, Nico, Ray Manzarek, Patthi Smith, Malcolm McLaren и многи други легендарни (али и заборављени) ликови њујоршке сцене из времена рађања панка у овој књизи – прозваној Библијом панка – сведоче о бурној и револуционарној епохи превирања чији су били иницијатори и актери. Ако волите њих – обожаваћете и ову књигу!

Pleasе Kill Me је неконвенционално, шокантно, дрско и – будимо до краја искрени – погано, али зналачки укомпоновано штиво о групи људи која је на учмалост и декаденцију америчке културе осредњости одреаговала бурно и рушилачки. Бунт, који је цела генерација осећала према естаблишменту, изнедрио је револуционарни (не само музички!) покрет који нам је познат као панк, а који је предводила галерија ишчашених, ексцентричних, често скандалозних, али изнад свега аутентичних и талентованих ликова: музичара, песника, визуелних уметника, стрипаџија, „обичних уличара“…

У књизи која ће се ускоро појавити пред домаћим читаоцима, они сведоче о периоду историје коју су сами стварали, а њихова сведочанства су – као и они сами – сирова и сурова, неумољиво искрена, често чак и контрадикторна, али свакако бескрајно интересантна и духовита.

Осим што ће променити схватање панка, рокенрола и музике уопште, ова књига ће засигурно променити и доживљај усменог сведочења као књижевног жанра. Модернизујући усмену традицију, ова књига из корена редефинише приповедање као такво. Као што је сам панк био револуционаран, тако је – у својој наративној методи – и ова књига о њему.

Pleasе Kill Me ће вас можда натерати да пустите сузу за изгубљеним песницима и промашеним ликовима, али ће вас засигурно и насмејати. Она је искрено, детаљно, нецензурисано и зналачки вођено усмено сведочанство једне генијалне генерације о себи самој. Без примеса историјског ауторевизионизма и потребе да глорификује панк као музички правац, ова књига пружа најинтимнији могући литерарни увид у сјај и беду једног прошлог времена чије су последице трансгенерацијске. Као таква, ово издање је непроцењиво штиво за припаднике панк генерације, али нас не би изненадило да видимо како постаје култна међу данашњим шеснаестогодишњацима… Јер, Библија панка је књига о бунту, а он је погонско гориво сваког новог нараштаја… И који је то тренутак бољи за револуцију од овога сада!?

Аутори књиге су Легс Мекнил и Џилијан Мекејн. Мекнил је један од аутора књиге  The Other Hollywood: The Uncensored Oral History of the Porn Film Industry. Био је „Дежурни панкер“ часописа Пaнк, виши уредник у Спин-у и редовно пише за онлајн издање часописа Вице. Мекејн је била програмска координаторка и чланица одбора пројекта Поезија у Цркви Светог Марка. Ауторка је две књиге поезије: Tilt и Religion.

До 1. децембра сви заинтересовани књигу могу да поруче, по 20% нижој цени у претпродаји, преко mascom.rs  веб сајта и уз бесплатну доставу.

Фото: Промо

Додај коментар: