Scroll Top

КОФЕРЧЕ ПОНОВО У МАДЛЕНИАНУМУ

koferche-ponovo-u-madlenianumu
Сличне теме

После скоро две године од неиграња, на репертоар Опере и театра Мадленианум се враћа урнебесна комедија КОФЕРЧЕ, савременог руског писца Јурија Пољакова.

Од ове сезоне публика Мадленианума ће моћи да види и нове актере, у улози Соње наступа Софија Јуричан, у улози Стројева Млађег појављује се Петар Михаловић који преузима део улоге генерала Стројева којег је на премијери 19. априла 2019. године, тумачио Иван Бекјарев.

На видео снимку Иван Бекјарев ће и даље бити део представе Коферче. Мадленианум сва будућа играња представе Коферче посвећује великом глумцу Ивану Бекјареву (1946-2020).

Премијерна обнова је у недељу 28. новембра, а репризе 11. и 29. децембра. Комад се бави вечном темом: власт и мали човек.

Комедија у којој главни јунак Михаил (Марко Гверо), незадовољан својом позицијом у друштву, незадовољан женом и дететом, једног дана одлучује да каже „не” том свету који га гуши али, како то бива у добро написаним комедијама, он то чини на непримерен, недовољно испланиран и помало трапав начин који доводи до низа комичних ситуација. Михаил од председника Руске Федерације (Горица Поповић) краде тајно коферче са дугметом за покретање атомског рата.

Редитељка представе Оља Ђорђевић истиче важност уважавања достојанства сваког појединца. Она је, градећи хумор, не из жучи и једа већ из животне радости, понела глумце у грађење једне питке, помало бајковите, а ипак снажне и друштвено одговорне представе. Јер, шта би било када би заиста дошло до, не било каквог, већ атомског рата?

Оно што је драгоценост Пољаковљевог комада, и што је за Мадленианум било привлачно, јесте то што се у итекако државно-политичком контексту, виде људске душе, судбине појединаца који, било да су председник Русије лично или тек тинејџер избачен из школске клупе, подсећају на чињеницу да смо сви само људи, једнаки пред Богом.

Глумачку поделу у овој урнебесној комедији чине и: Миљан Прљета, Вања Ненадић, Данина Јефтић, Саша Латиновић, Вукашин Јовановић, Богдан Богдановић и Дубравко Јовановић.

Фотографије са премијере Душко Филиповић, фотографије портрета Вукица Микача.

Додај коментар: