Scroll Top

Контрасти се међусобно воле

kontrasti-se-me-usobno-vole
Сличне теме

HABANERA ELECTRIC, ПРВИ ЕЛЕКТРИЧНИ ГУДАЧКИ КВАРТЕТ НА НАШИМ ПРОСТОРИМА

Оне су четири жене пуне животне енергије, љубави и самосвесности, а опет нежне, као свака мелодија. За 15 година, колико постоје, успеле су да широј публици приближе звук квартета, учине га питкијим, доступнијим, визуелно занимљивијим

Заједно су музицирале на Факултету музичке уметности, кроз обавезан предмет Камерна музика, и на тај начин заволеле свирање у гудачком квартету. Видевши потенцијал таквог ансамбла, додале су сопствени печат, па је то за њих и постала сјајна база за свирање свих врста музике. Звук је с временом постајао све моћнији и атрактивнији, чиме су се приближиле и широј публици, а онда је било природно да наставе прогресоснивањем Habanera Electric, првог електричног гудачког квартета на нашим просторима. Акустичне инструменте некада “варају” електричним и уживају у сваком тренутку оваквих наступа. Кроз дуги низ година чланови квартета су се мењали, али је окосница остала иста. Хабанерице су данас Нина Бирач и Шерин Радески (виолине), Миљана Прашчевић (виола) и Милица Грујић (чело).

Наступале сте с најразличитијим уметницима и музичарима. Који наступ је оставио највећи утисак на вас?

– Наше музичко путовање је свакако укључивало и наступе с многобројним уметницима, естрадним или из света класичне музике. Не можемо, а да не издвојимо велике концерте на којима смо били део оркестра Здравка Чолића, Марије Шерифовић и Жељка Јоксимовића, као и многобројне студијске сарадње с бројним извођачима. У најсвежијем, а изузетно драгом сећању су нам наступи у оквиру представе “Светлости позорнице” Опере и театра “Мадленијанум”, у којој смо, као клавирски квинтет (са пијанистом Миливојем Вељићем), пратиле сјајне певаче Браниславу Подрумац, Мину Глигорић, Душана Свилара и Димитрија Цинцар Костића. Такође, летос смо као Habanera Electric наступиле као гошће на концерту хрватске групе Хладно пиво на Ташмајдану и радовале се сваком детаљу овог, наизглед, неспојивог концепта, који је, на крају, испао савршено кохерентан. Контрасти се увек међусобно воле, само је потребно наћи прави начин за њихово повезивање.

Који су то правци музике које волите да свирате на наступима и где вас можемо слушати и видети?

– Током одрастања је свака од нас волела различите врсте музике и зато је сада право задовољство што заједно можемо да свирамо сваки жанр. Радо се враћамо евергрин нумерама попут “Hit the Road Jack”, филмска музика је незаобилазан део нашег репертоара, као и популарна класика, али се тренутно најлепше осећамо када добро обрадимо неку популарну песму, као што је то био случај са овогодишњим евровизијским победником Манескином и песмом “Zitti e buoni”. Наши наступи су усмерени на фестивале и концерте у градовима Србије и иностранству, што постаје све посећеније. То нам је доказ да смо и ми, за 15 година рада, успеле широј публици да приближимо звук квартета, учинимо га питкијим, доступнијим, визуелно занимљивијим. Такође, наступамо и на корпоративним прославама, догађајима различите врсте, венчањима…

Како сте дошле на идеју занимљивог назива групе?

– Наиме, иако је увек прва асоцијација чувена арија “Хабанера” из опере “Кармен”, наша водиља је заправо била хабанера, стара игра, претеча салсе, која је у заводљивом ритму и потиче са Кубе. Зато и јесте део опере која слави заводљиву, страсну и енергичну Кармен. Ми смо четири жене пуне животне енергије, љубави и самосвесности, а опет нежне, као свака мелодија.

Знајући да сте младе и, може се речи, још на почетку каријере, имате ли неке водиље или узоре, које пратите?

– Очекиваћете да су нам узори неке славне личности, неки успешни светски бендови или квартети, али заправо највећи узори су нам успешне жене. Оне које су од малих идеја направиле велике компаније, које су успеле и као породичне жене и као предузетнице. Које су ишле за својим циљевима и успеле само захваљујући сопственом труду, постигле много, а остале приземне. Познајемо много таквих жена и бићемо срећне да једног дана будемо једне од њих, мада мислимо да већ идемо добрим путем. Habanera квартет, као и Habanera Electric, није хоби нити посао који радимо успут, већ озбиљан мали бизнис, у који је уложен велики труд.

Музичари не слушају
искључиво класичну музику

– Многе од нас се и даље баве класичном музиком и она је некако свуда око нас, присутна у различитим облицима. Наравно да је и даље слушамо и дивимо јој се, али у слободно време слушамо заиста много различитих жанрова. Милица је стара рокерка, Шерин воли хаус музику, а Нина и Миљана превасходно слушају поп. Тако је и репертоар Habanere веома разноврстан, свака има своје фаворите у нумерама које изводимо – поручују чланице квартета.

аутор МИЉА ПОЊАВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: ПРИВАТНА АРИВА

Додај коментар: