Scroll Top

Кулинарски летњи ужитак

kulinarski-letnji-uzitak
Сличне теме

Кајина препорука за јулски ручак

Како температура напољу расте, тако радије избегавамо да проводимо време у кухињи и поред шпорета, а идеје за ручак понестају, као и сама воља за кувањем.

Иако је лето сезона током које нема потребе да оптерећујемо стомак, сви некад пожелимо да уживамо у правим гастрономским специјалитетима, сласним залогајима и заводљивим аромама.

Аутор емисије “Гастрономад” Катарина Каја Петровић спремила је за вас рецепте који ће вам додатно дочарати богатства ведрих дана.


Пуњени краставци

-2 већа краставца (800 г)
-2 кашике кукурузног брашна
-3 кашике сунцокретовог уља

Пуњење

-250 г свињског млевеног бута
-беланце
-млади лук
-30 г ђумбира
-2 кашике црног вина
-2 кашичице шећера
-кашичица сусамовог уља
-2 кашике соја-соса
-кашичица морске соли
-1/2 кашичице бибера шарене мешавине
-кашичица чилија с морском сољу

Сос

-300 мл пилећег бујона
-2 кашике соја-соса
-2 кашике црног вина
-кашика соса од острига
-2 кашичице шећера
-кашичица кукурузног брашна
-2 кашичице воде

За сервирање

-200 г ананаса
-лимета
-млади лук

Начин припреме

Сос:

У шерпици спојити све наведене састојке и оставити на лаганој ватри, уз повремено мешање.

Пуњени краставци:

У посуду с месом додати беланце, сусамово уље, црно вино, шећер, ситно сецкан ђумбир и ситно сецкан млади лук. Промешати, па додати со, бибер и соја-сос. Краставац исећи на колутове дебљине три-четири центиметра. Издубити краставац, али не до краја. Убацити у сваки помало брашна да покупи вишак течности. Напунити краставце и посути чилијем с морском сољу. Сваки краставац умочити с обе стране у кукурузно брашно и пребацити на загрејан тигањ с уљем. Пропржити с обе стране и сервирати на преполовљеним колутовима ананаса. Послужити уз кришку лимете и исечен млади лук. На крају прелити сосом.

Advance media

Летња свињетина с коморачем и пасуљем

-2 кашике медитеран уља
-кашика маргарина с маслацем
-4 свињске крменадле
-главица црног лука
-2 коморача
-100 г чери парадајза
-100 мл белог вина
-лимун
-кашичица семена коморача
-кашичица медитеранске мешавине зачина
-1/2 кашичице морске соли
-1/2 кашичице бибера шарене мешавине

Пасуљ

-800 г пасуља
-кашичица семена коморача
-кашичица бибера шарене мешавине
-кашика медитеран уља
-кашика уља са укусом чили паприке
-1/2 кашичице мексичког чилија
-1/2 кашичице морске соли
-30 г босиљка

Начин припреме

Загрејати рерну на 180°Ц. На загрејаном уљу и маргарину пропржити ситно сецкан црни лук, затим додати коморач исечен на танке шните по дужини. У пропржено поврће додати лимун сечен на кришке и бело вино, зачинити медитеранском мешавином, семеном коморача и додати со и бибер. Припремљено поврће ставити у рерну да се запече. Док се поврће пече, на истом уљу испећи крменадле с обе стране, зачињене истим зачинима као поврће. Испечене крменадле ставити на поврће, додати чери и вратити у рерну да се запече.

Пасуљ:

На уљу пропржити ситно исецкан црни лук, затим додати куван пасуљ, сок лимуна и зачине. Кратко све заједно пропржити и сервирати. Декорисати листовима босиљка и коморача.

Advance media

Фото: Александар Деспотовић

Додај коментар: