Scroll Top

Лето у царском граду

leto-u-carskom-gradu
Сличне теме

Крушевац организовао још једну успешну сезону

Манифестације у част вајара, сликара, мозаичара и музичара само су део разноврсног културног програма некадашње престонице кнеза Лазара

У оквиру Лета културе у Крушевцу одржани су бројни програми на летњим сценама.

У богатој културној понуди истакле су се манифестације Беловодска розета и “Станислав Бинички”.

У Великом амфитеатру у Белој Води, поводом успешног завршетка 48. Беловодске розете Србије, традиционална престижна награда Цвет у камену додељена је Радошу Бајићу, након чега је изведен уметнички програм “Радош Бајић – само је Морава вечна”.

– Давне 1975. у Белој Води установљена је културна манифестација у славу камена и уметничког стваралаштва, у славу златних руку вајара када длетом откривају камени цвет, остављајући над Троморављем велики светлописни вез. Тај зрак је данас обасјао велико уметничко стваралаштво Радоша Бајића, рекло би се, у прави час, а, заправо, по рођаштву с нашим градом, у виду признања, које му је по завичајности и одавно припадало – истакла је директорка КЦК Виолета Капларевић.

Градоначелник Јасмина Палуровић истакла је да је Беловодска розета уметничка манифестација која даје препознатљивост сваком културном лету организованом на територији Крушевца и својеврстан је бренд Беле Воде и нашег града.

О лику и делу овогодишњег добитника говорили су његови пријатељи и сарадници: књижевник и књижевни критичар Петар Арбутина и глумица Нела Михаиловић.

У уметничком делу програма наступили су глумци Иван Вучковић, Љиљана Стјепановић, Олга Одановић, Ана Сакић, Апостол Апостоловић и Никола Џамић.

Током неколико програмских дана Беловодска розета имала је, традиционално, већи број активности, попут 27. Вајарске колоније Беловодски пешчар и 12. Мозаичарске колоније “Младен Србиновић”. Беловодска розета је културна манифестација, настала с циљем да представи уметничко стваралаштво и традицију у раду с каменом.

Симбол манифестације је цвет у камену – беловодска розета, која представља симбол средњовековне културе, духовности и један је од најупечатљивијих елемената цркава моравске школе.

Десанка Максимовић, Владета Јеротић, Емир Кустурица, Милорад Павић, митрополит Амфилохије и Петер Хандке само су неки од претходних лауреата манифестације, у знак признања за уметнички, културни и научни допринос српској култури.

У оквиру Лета културе 2023. у Крушевцу је крајем јула организована и 20. музичка манифестација “Станислав Бинички”.

Великој завршници ове манифестације претходила је ликовна колонија, на којој је учествовало 13 уметника из Јасике, Крушевца и околине.

У дворишту ОШ “Станислав Бинички” и порти Цркве Св. Прокопија отворена је изложба радова насталих у оквиру ликовне колоније, док је вече уметничке музике посвећено сећању на творца прве српске опере, одржано након полагања цвећа на бисту композитора рођеног у Јасици.

Гудачки квартет Бинички, део Уметничког ансамбла МО “Станислав Бинички”, наступио је у саставу Игор Васиљевић и Катарина Петровић на виолини, Тијана Димитров на виоли и Анамарија Илић на виолончелу.

У оквиру промовисања аматерског стваралаштва, а у циљу откривања и увећавања стваралачке могућности становника са сеоског подручја, Културни центар Крушевац је током лета реализовао импозантан број програмских садржаја везаних за културу и традицију села са територије Крушевца.

Осим завршне Смотре такмичења села града Крушевца реализован је импозантан број програмских садржаја везаних за културу и традицију села са територије Крушевца.

аутор Јелена Ђорђевић

Фото: КЦ Крушевац

Додај коментар: