Scroll Top

Личности сам бирао по срцу

lichnosti-sam-birao-po-srtsu
Сличне теме

АУТОРСКА ИЗЛОЖБА “ВЕНТИЛ” ПРЕДРАГА МИТИЋА

Од курира и новинара преко глумаца, колега фото-репортера до актуелних политичара, на фотографијама је човек, као симбол једног времена

Предраг Митић, дугогодишњи фото-репортер, представио је протеклог месеца ауторску изложбу “Вентил” у УK Пароброд. Посетиоци су имали прилику да виде педесетак одабраних портрета личности из различитих области, а сам назив “Вентил” симболичан је и, према речима Митића, говори да је фотографисање портрета био његов начин за опуштање, а сам рад на овим портретима његов ескапизам од фото-репортерских, које обавља више од четири деценије.

Отварање изложбе “Вентил”

– Пошто сам дуго година радио као фото-репортер, после свих дневних догађаја морао сам да се опустим и ово је био мој начин за то. Личности сам бирао по срцу. Неког сам одсањао, некога замолио да га сликам, а неко је молио мене и тако су и настале фотографије – навео је Митић.

Фотографије су настале у студијским условима, а неке и под светлом на степеништу зграде Борба, те кроз игру светла, сенки и емоција комуницирају са посматрачем. Од курира и новинара преко глумаца, колега фото-репортера до актуелних политичара, Митић фотографише човека, као симбол једног времена, не правећи разлику између онога чиме се бави, чиме до изражаја долази персоналити, као суштинска снага портрета.

Ивица Дачић, Иван Карл и Предраг Митић

Поред бројних Митићевих колега из Вечерњих новости, на фотографијама су и директор „Борбе“ Андрија Јоргић, глумац Срђан Тимаров, директор “Дадова” Владимир Мијовић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, градски секретар за културу Иван Kарл, председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић и многи други.

Укратко о аутору
Предраг Митић радио је у дневним новинама 47 година. Излагао је на више од десет групних изложби, а другу самосталну представио је у УK Пароброд. Добитник је више од 20 награда на конкурсима за најбоље фотографије Тањуга, Статуса, Прес-фото Србије, лауреат је и годишње награде Борбе и годишње награде Вечерњих новости за најбољу фотографију. Његове фотографије Слободана Милошевића објавиле су најпознатије светске новине. Аутор је и чувене фотографије Драгане Милојевић Срдић са подигнута три прста испред тенка на демонстрацијама марта 1991, која је ушла у историју, као симбол тог великог датума новије српске историје.

ЕКИПА БОРБЕ

ФОТОГРАФИЈЕ: ИГОР МАРИНКОВИЋ И ДРАГАН KУЈУНЏИЋ

Додај коментар: