Scroll Top

Ликовни наградни конкурс „Трајанов мост: између маште и историје“

likovni-nagradni-konkurs-trajanov-m
Сличне теме

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“, уз сарадњу са Библиотеком „Центар за културу“ Кладово и Општином Кладово, расписује ликовни конкурс „Трајанов мост: између маште и историје“ за ученике и ученице од петог до осмог разреда основних школа у општини Кладово.

Циљ конкурса је да ученици, кроз свој уметнички израз и истраживачки рад, прикажу како је изгледао Трајанов мост. Стога ће бити заступљене две теме. Прва ће захтевати да учесници и учеснице употребе своју машту и, уз уметничку слободу, представе римски мост онако како га замишљају. С друге стране, од ученика и ученица ће се очекивати да подробније истраже историјске податке о мосту и, сходно томе, створе што реалнију слику о једном од највећих мостова на Дунаву.

Такмичење ће из тог разлога имати две категорије – уметнички и документарни приступ. Најбоља три рада ће бити награђена у обе категорије.

Одабир најуспешнијих радова ће извршити независна комисија, а свечана додела награда и признања ће бити одржана у периоду од 28. априла до 5. маја у Кладову.

Пројекат “#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам” финансирају Европска унија и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ), а спровои Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ).

Организацијом овог конкурса најављује се и  почетак обележавања  Дана општине Кладово – 26. априла, у знак сећања на 1867. годину, када су турске власти предале кључеве средњовековне тврђаве “Фетислам” на управу кнезу Михаилу Обреновићу, а Србија добила држаност.  

Додај коментар: