Пуних 30 година ова емисија је свакодневно на програму РТС и има...
Колико пута сте прошетали улицама главног града, не размишљајући какве све тајне...
Основни циљеви друштва су очување богате културне баштине и сарадња и пријатељство...
Пријатељ куће Борба, професор Мирослав Аритоновић, приликом данашње посете, донирао ново издање...
УМЕЋЕ РУЧНЕ ИЗРАДЕ ТЕСТЕНИНА
Најважнији састојак је пажња која се придаје одабиру најквалитетнијих намирница
Собзиром на то да су веома лагане за спремање, разне врсте паста су, уједно, и прво јело које почетници у кувању науче, а мноштво комбиновања задовољиће и најразноврсније укусе. Због тога су одличан избор за породични ручак с малом децом или пословне људе којима је потребан окрепљујући оброк након напорног дана. Оне су и савршени избор за вечеру, када желите умећем у кухињи да импресионирате вољену особу. Постоји много нагађања о тачном пореклу тестенина, а једна од таквих прича јесте и она о венецијанском путописцу Марку Полу (1254-1324), који је, наводно, донео пасту из Кине у Италију. Иако се верује да је чувени пустолов био очаран умећем кинеских мајстора који су правили резанца од пиринча, ова теорија је давно напуштена. Вероватније је да за настанак пасте Италијани, ипак, треба да захвале Арапима, који су је у седмом веку донели на Сицилију. Тестенине које носе име по овом венецијанском трговцу открила сам сасвим случајно, док сам била у потрази за органским производима, и могу рећи да је то било одушевљење на први поглед. Једноставан концепт, домаћа тестенина, природни састојци без штетних додатака, рецепти који су ме купили одмах и оно нешто неопипљиво, што све време пулсира у вама док гледате слике шарених тестенина и замишљате оброке које бисте могли да припремите. Иза бренда “Марко Поло” стоје момак и девојка који су своју љубав према храни преточили у мали бизнис. Немања Ђукановић, уједно и кувар, и његова девојка Тијана Милошевић у својој радионици у Обреновцу производе домаћу тестенину, чији је најважнији састојак пажња која се придаје одабиру најквалитетнијих намирница, од којих се оне израђују.

Немања Ђукановић
– Још са 12 година знао сам да ћу бити кувар. Први посао ми је био у хотелу “Хајат”, где сам развијао палету укуса и унапређивао вештине. Након тога, 2015. отишао сам у Емирате, где сам радио у једном италијанском ресторану, смештеном у хотелу “Кемпински”. Овде сам се први пут сусрео и почео да радим са свежом пастом, где сам и увидео њене чари и предности. Тада ми се јавила идеја за покретање сопственог бизниса, због чега сам се вратио у Србију и све знање усмерио ка њеној реализацији. Убрзо је и моја девојка Тијана почела да ми помаже, а недуго затим постајемо бизнис партнери - каже Немања за Борбу.
Овај млади пар све ради самостално, од мешења теста, додавања природних арома у виду разног поврћа преко сечења, паковања, продаје и контакта с трговинама и купцима до присуства на друштвеним мрежама и доставе. Сами су осмислили и дизајн и брендирање.




У стандардној понуди има ју пуњену тестенину, као што су равиоле и тортелоне, али и друге облике, као што су тренете, таљателе, каватели и њоке. Сваке недеље праве ограничену понуду пасте која је доступна само те седмице, а која не постоји у стандардној понуди; то углавном буду неке необичне комбинације.
Главни састојак свих тестенина је семолина дурум брашно, а у производњи, како кажу, људски фактор је непревазиђен. Тестенина се спрема на плочи од пуног, необрађеног дрвета јер оно упија вишак влаге с површине теста. Овим поступком ствара се карактеристична текстура пасте која упија више соса. Пасте боје 100 одсто природним бојама, што значи да за њихово украшавање користе разнолико поврће и зачине, док је за припрему црне пасте неопходно сипино мастило.
– У тесту има соли, мада врло мало. Што се тиче боје, има толико природних начина за њено добијање, као што су цвекла, куркума или спанаћ. Вештачке ароме и појачиваче укуса не примењујемо јер, поред тога што су штетни по здравље, њихово коришћење сматрамо обманом купаца. Прављење укусне, а здраве хране јесте вештина. Природа нам је дала толико опција да заиста нема потребе користити вештачке ствари тог типа. Није то толико изазов колико је, заправо, ствар навике. Индустрија се фокусира на квантитет, те се довија оваквим начинима, док је наш фокус на квалитету намирница и начину производње - одговара Тијана на питање колико је изазовно данас бавити се домаћом и здравом производњом.




Здрав стил живота је појам који је, нажалост, тек однедавно постао присутнији у Србији. Потреба за очувањем здравља добија све значајније место у свести грађана. Ситуација коју је проузроковала појава новог вируса освестила је, свакако, велики број људи, па је и истовремено порасла потражња за домаћим производима. Здравији начин исхране би вероватно могао представљати добар почетак, нарочито ако своје омиљено јело припремите са здравим и провереним састојцима.
Паста “Марко Поло” нашла је пут до купаца, а уколико нисте у могућности лично да преузмете ову здраву ручно рађену пасту, омогућена је и достава на кућну адресу. У Србији се, као и свуда у свету, обраћа пажња на оброк који је прављен ручно или без адитива, све више има занатских радњи које нуде далеко већи квалитет по приступачној цени. Свеже ручно рађена тестенина је дефинитивно заузела место код људи који воле добру пасту и квалитет – констатује Немања. Покретање сопственог бизниса није лак посао и представља велики изазов. Иако није велики проценат младих који се одлучују да постану предузетници, постоје они који својим примером потврђују да је могуће покренути, развијати и успешно водити сопствени бизнис, било мали или велики. Немањина прича је доказ да уз добру идеју, храброст и истрајност може да се развије успешан пословни модел. За крај разговара питали смо га шта би поручио младим предузетницима и који му је следећи велики циљ?

- Саветовао бих им да истрају у својој идеји, као и да не могу и не треба све сами да раде. Следећи наш корак, који је тренутно у развоју, јесте паста бар отвореног типа, где ће гости моћи да виде производњу саме тестенине од замеса до пуњења равиола и кувања истих, на лицу места - поручује Немања Ђукановић.
Марко Поло
Венецијански трговац и истраживач Марко Поло (1254-1324), заједно с оцем и стрицем, био је један од првих Европљана са запада који су Путем свиле стигли све до Кине. Своја путовања Поло је хронолошки изложио у књизи “Путовања Марка Пола”. Полови су у Кини живели 17 година пре него што су се вратили у Венецију. У поморској бици између Венеције и Ђенове, Марко је био ухваћен и одведен у затвор, где је књигу издиктирао Рустичелу да Пизи. Неки га сматрају једним од највећих светских истраживача, док га они скептичнији пре виде као највећег светског приповедача. Већина историчара верује да је стигао до Кине, али има и оних који тврде да он, заправо, није стигао толико далеко, већ да је само препричавао информације које је чуо од других. Када су га на самрти питали да ли је истина све оно о чему је приповедао у књизи, Марко је, наводно, одговорио да није написао ни половину од онога што је видео.

аутор МИЉА ПОЊАВИЋ
ФОТОГРАФИЈЕ: PASTAMARCOPOLO