Scroll Top

МАЂАРСКА КОРЕОГРАФКИЊА ГОСТУЈЕ У БЕОГРАДУ

ma-arska-koreografkina-gostuje-u-beo
Сличне теме

Мађарска кореографкиња, педагога савремене игре и играчица Рита Гóби на позив Института за уметничку игру из Београда одржаће предавања у тој институцији као и у државним балетским школама од 9. до 19. марта ове године.

Уметница је рођена у Новом Саду а дипломирала је на Мађарској плесној академији у Будимпешти.
Била је учесник различитих међународних плесних радионица и резиденцијалних програма као што су ОМИ ДАНЦЕ Ресиденцy са седиштем у САД, ВАРП резиденција на СЕ.С.ТА-Кореспон Данце, у Чешкој, и Морисхита Студио, у Токију, од Јапанске фондације.

Године 2006. основала је плесну компанију Гóби. Од тада је креирала неколико савремених плесних продукција, интерактивних представа за децу и учествовала у разним интердисциплинарним пројектима (отварање изложби, модне ревије, итд.). Последњих година Рита сарађује са уметницима у иностранству, а са својим наступима обилази свет. Нјен соло комад “Волитант” је добио неколико домац́их и међународних награда, а са истим комадом представиће на овогодишњем Фестивалу Сола у Музеју савремене уметности у Београду.

Професор је плеса у Уметничкој школи Немес Нагy Áгнес, а редовно одржава радионице у Мађарској и иностранству на разним фестивалима. Ради и као кореограф по позиву у луткарским позориштима и позориштима покрета у раду са глумцима.

Дела Рите Гóби најбоље би се могла описати као храбра и експериментална, као и прецизно кореографисана. Она има геометријски, минималистички, прилично редукционистички стил. Нјен концепт кореографије заснива се на инстинктивним, монотоним и репетитивним, минијатурним покретима, и фазирањем тела и променама стања које настају из ових покрета. Она трансформише линију покрета полако и доследно. Акорд покрета, музике, пројектованих визуелних ефеката и светла стварају футуристичку атмосферу њених наступа.

Фотографија Marcell Piti

Додај коментар: