Scroll Top

Мајстори свог заната

majstori-svog-zanata
Сличне теме

ШТАМПАРИЈА БОРБА ПРОСЛАВИЛА 77. РОЂЕНДАН

Новинари, словослагачи и машинисти држали су 15. новембра 1944. прве примерке Борбе. Њихова прича се није завршила тог јутра, напротив, тек је почела и наставља се

Непо с ред но по ослобођењу Београда, тачније 15. новембра 1944, почела је са радом Штампарија Борба. Тада је штампан први број истоименог листа. Новинари, словослагачи и машинисти држали су тог јутра прве, тек одштампане, примерке Борбе и управо су они заслужни што ова установа данас обележава 77. рођендан. Њихова прича није се завршила тог јутра, напротив, тек је почела. Неколико дана касније на Тргу Маркса и Енгелса основано је Новинско-издавачко и графичко предузеће “Борба”, а штампарске машине су током првих година штампале импозантне тираже истоименог листа, који су се кретали од 400.000 до 600.000 примерака.

Борбина породица увећала се 1952, када је почео да излази Спорт, један од најугледнијих и најстаријих спортских дневника, а већ у јесен наредне године овој породици су се прикључиле и Вечерње новости. У јеку Тршћанске кризе Борба је, наиме, радила ванредно издање да читаоци не би морали да чекају сутрашњи дан да би били обавештени о актуелним догађајима. Колпортери су 16. октобра 1953. први пут на београдским улицама извикивали: “Вечерње новости!” Од тог датума па све до данас у Борбиној штампарији је одштампано преко шест милијарди примерака.

У штампарији су штампана и друга издања са својим, за данашње прилике, незамисливим и недостижним ти- ражима: Спорт и свет штампао се у 450.000 примерака, чувени дечји лист Кекец имао је тираж од 350.000, Нада 450.000, а ТВ Новости у чак 601.000 примерака.

ФOTOГPAФИJE: 3OPAH JOBAHOBИЋ MAЧAK

Током година рада Штампарија Борба константно је унапређивала процес производње и на тај начин пове- ћавала сопствене могућности да испуни примарни задатак: да одштампа тираже новина који се сада већ мере десетинама милијарди примерака. Најзаслужнији су свакако њени графички радници, штампари, који су се заједно са новинарима и сарадницима из Борбе и Новости упустили у амбициозни пројекат изградње пословне зграде у центру Београда. Можда им је и само име Борба одредило судбину или Момо Капор, када је, према сосптвеним речима, у мају 1945. босоног, по топлом асфалту отишао до киоска да купи “живот који је борба” и Борбу, која је коштала један динар. Иако је од 1944. до данас пролазила кроз разне фазе и доживљавала бројне промене и турбуленције, Штампарија Борба је остала мајстор свог заната и, као једна од најсавременијих штампарија на Балкану, данас заузима високо место у графичкој индустријии и изван граница наше земље.

Честитка директора компаније „Борба“ Андрије Јоргића

На данашњи дан пре 77 година одштампана је прва послератна Борба на ћирилици у тек ослобођеном Београду. У своје име и име свих запослених у компанији „Борба“ примите срдачне честитке и жеље да у годинама које су пред нама наставите са успешним радом.


ЧЕСТИТКЕ ЗА ЈУБИЛЕЈ

Године пролазе , али сећања и успомене на дугогодишњи заједнички рад остају трајно. Прошли смо многа искушења, и на старим и на новим машинама, и на мањим и на грандиозним тиражима. Наша упорност, наша жеља да увек будемо међу најбољима на овим просторима надјачавала је све. Да није би ло сјајних мајстора у штампарији , даноноћног договарања и међусобног поверења, сва бројна новинска издања била би сиромашнија и даља од читалаца. Због тога смо знали и умели да одштампамо и више од 200 милиона примерака новина годишње. Нека се Ваше ротације и даље успеш но врте – као лепа музика графичког и новинарског знања. Свим запосленима у Штампарији „Борба“ честитам 77. годишњицу рада. Срећно!

Мањо Вукотић

Јубилеј који Штампарија Борба обележава је вредан сваке друштвене и јавне пажње. Реч је о значајном чиниоцу у грани графичке индустрије који је градио, а и данас утиче на културни идентитет наше земље и народа. Многе генерације и нараштаји у Србији су се рађале и стасавале уз сладуњави мирис новинских издања и публикација које су штампали вредни графичари Штампарије Борба. Због реченог, а још много више због оног што није могло бити речено, очекујемо да још дуго трајете, да стварате и радите частан посао графичара у престоном Београду.

Revision Team доо Београд

Искрене честитке поводом 77. годишњице Ваше цењене фирме. Штампарија Борба је појам одличне и врхунски организиране штампарије са респектабилним портфељем својих штампаних наслова, што је добро познато и у Републици Словенији.

ДЕЛО Д.О.О.

Са радошћу Вам честитам велики јубилеј. Поносни смо и сви ми у Народним новинама, јер послујемо са Вашом
великом фирмом – вршњаци смо, и ми имамо 77 година. Графичари су посебни људи, они живе за онај узбудљиви и дирљиви звук када ротација креће и убрзава. Без Вас новине не постоје! Хвала и срећно!

Видосав Радомировић


Запосленима и руководству Штампарије „Борба“ честитке су пристигле са свих страна.

-Запосленима и руководству „Штампарије Борба“ од срца честитам 77 година рада, током којег су постављени највиши стандарди у штампарској делатности на овим просторима. Више од десет милијарди одштампаних примерака дневних листова и других издања, без дана прекида и без обзира на околности, говори о огромној енергији, савесном и озбиљном приступу и односу према читаоцима и клијентима. Током протеклих деценија сарадња са вашом штампаријом постала је ствар престижа, а чињеница да и ову годишњицу обележавате радно, говори о професионализму запослених и њиховој посвећености да наставе традицију и да очувају високу репутацију, стечену и у најизазовнијим временима. Још једном вам честитам годишњицу рада уз најбоље жеље за даљи напредак компаније и нове успехе у пословању – поручио је председник Србије Александар Вучић запосленима и руководству „Штампарије Борба“ поводом 77 година рада.

Да је Штампарија Борба графички гигант,  сведоче и честитке које су упутили и Министарство културе и информисања Републике Србије, Синдикат графичара и медија Србије, Народна скупштина Републике Српске, министри у Влади РС Борис Пашалић и Вјекослав Петричевић, као и редакције Глас Српске, Глас Подриња, Вршачке вести, Суботичке вести.      

Штампарима су јубилеј честитали и њихови сарадници из иностранства „Fuji Film“, „Флинт група“, „Випар“, „Фераг“, „Shadows”, „УПМ“ и бројни појединци, а свакако међу најдражима су честитке колега из Вечерњих новости, од главног и одговорног уредника Милорада Вучелића и директора компаније „Новости“ Недељка Крсмановића, као и од директора компаније „Борба“ Андрије Јоргића. Честитке су упутили и „Телеком Србија“, „ЕПС“, „Дунав осигурање“, Комерцијална банка, „Interlow“, „Финодит“, „КБ Центар Инвест“…

Екипа Борба

ФOTOГPAФИJE: APXИB БOPБE

Додај коментар: