Scroll Top

У ПАРИЗУ ЈЕ У ТОКУ ФРАНЦУСКО-СРПСКИ КОПРОДУКЦИОНИ МАРКЕТ

u-parizu-je-u-toku-frantsusko-srpski-kop
Сличне теме

Наставља се успешна сарадња Србије и Француске на пољу кинематографије, а сагласно Споразуму Републике Србије и Републике Француске о кинематографској копродукцији. У Паризу се 18. и 19. новембра 2021. године одржава Француско-српски копродукцијски маркет у организацији Филмског центра Србије, Француског центра за филм и покретне слике и Француског института у Србији.

Подсећамо, овај догађај проистиче из Споразума о кинематографској сарадњи између Републике Француске и Републике Србије , који је званично потписан 15. јула 2019. године, током посете француског председника Емануела Макрона Београду, а са циљем унапређења већ успешне сарадње наше две земље на пољу кинематографије.

Како би прославили то успостављање модернизованог оквира за копродукциије, Филмски центар Србије и Француски центар за филм и покретне слике одлучили су да здруженим снагама организују овај маркет током кога ће се надарени филмски ствараоци из Србије сусрести са француским професионалцима из филмске индустрије и том приликом проценити како би могли да сарађују и раде заједно.

Надлежним телима у случају овог Споразума сматрају се Филмски центар Србије (за Владу Републике Србије) и Национални центар за филм и покретне слике (за Владу Републике Француске). На Маркету се у овом тренутку у просторијама Француског центра за филм и покретне слике представља  шест српских филмских пројеката у развоју, које је oн одабрао на основу достављених материјала. У питању су пројекти: „Народна драма“, „Инат“, „78 дана“, „Сурогат“, „Василиса Прекрасна“ и „У сигурним рукама“.

Како је планирано, током два дана интензивног програма и састанака, редитељ и продуцент(и) сваког од ових шест филмова у настајању имаће прилику да представе пројекат француским продуцентима и дистрибутерима, потенцијалним партнерима за сарадњу.

Фото: Ива Чолић

Додај коментар: